Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanóanyaggal megpakolt drónnal támadtak meg egy nemzetközi repülőteret

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. július 8. 16:39

Robbanóanyaggal megpakolt drónnal hajtottak végre támadást Irakban az erbíli nemzetközi repülőtéren. A célpont a légikikötőben lévő amerikai bázis volt, de senkinek sem esett baja – jelentették hírügynökségek július 7-én, szerdára virradóra kurdisztáni forrásokra hivatkozva.

Az éjfél előtt másfél órával lezajlott támadás idején megszólaltak Erbílben, az iraki Kurdisztán fővárosában lévő amerikai konzulátus szirénái.A támadás miatt felfüggesztették a repülőtéren a légiforgalmat.

A Pentagon közölte, hogy tudomása van a történtekről, és az első információk szerint károk nem keletkeztek. A kurdisztáni terrorellenes hivatal is arról tájékoztatott, hogy emberi áldozatok nem voltak, és anyagi károk sem keletkeztek, csupán annyi történt, hogy lángra kapott a fű, de a tűzoltók eloltották.

A támadás egy nappal az után történt, hogy rakétákkal vették célba az amerikai katonákat az anbári Ain al-Aszad légitámaszponton, és drónnal az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét.

Az év eleje óta közel ötven támadás érte amerikai érdekeltségeket Irakban, ahol 2500 amerikai teljesít szolgálatot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció kötelékében. Féltucatnyi támadást drónokkal hajtottak végre.

A drónos támadások április közepén kezdődtek, és komoly fejtörést okoznak a koalíciós erőknek, mivel a drónok el tudják kerülni az amerikai katonák védelmére telepített C-RAM légvédelmi ütegeket. A drónos támadások elkövetését eddig senki sem vállalta magára, de a végrehajtás módja az Irán-barát fegyveresek módszereire emlékeztet és Washington is őket teszi felelőssé.

×