Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárult a honvéd kadétok szakmai gyakorlata Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 8. 18:02

Záróeseményéhez érkezett az a Honvéd Kadét szakmai gyakorlat, amelyet részben az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél tartottak Székesfehérváron. A június 21. és július 2. közötti gyakorlaton a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikumának 10. osztályából érkezett tanulók vettek részt.

Honvéd Kadét (1)
Honvéd Kadét (2)

A búcsúztatáson a fiatal katonajelöltek emléklapokat és emléktárgyakat vehettek át. Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa méltatta a diákok állhatatosságát, elszántságát, akaraterejét, valamint a feladatokhoz való, kifejezetten példás hozzáállását.

A két hét során a tanulók - infokommunikációs gyakorlati foglalkozás során - vezetéképítéssel és rádióállomás-kezeléssel kapcsolatos feladatokat hajtottak végre, illetve katonai igazgatási ismereteket is elsajátítottak az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon. Utóbbi is lényeges számukra, mivel iskolájukban honvédelmi ügykezelőknek tanulnak.

Honvéd Kadét (3)
Honvéd Kadét (4)

A laktanyában a fiatalok a rádiókomplexum- és vezetékes szakági ismeretek során tanulmányozták a vezetéképítés szabályait, valamint az ezred híradóközpontjait is meglátogatták. Emellett az alakulat történetét, társadalmi szerepvállalását is megismerték. Egy kadétnak persze tisztában kell lennie azzal is, hogy a komoly katonai technikák használata mellett miként kerüljék el a sérüléseket. Erre szolgált a környezet-, tűz- és munkavédelmi tájékoztató.

Az alakulat gyakorlópályáján tapasztalatot szerezhettek egy igazi rádióállomás működéséről, kezeléséről: képesség, áramellátás, antennarendszer, üzemeltetés és bontás. Vezetékek, csatlakozók ismertetése és az ehhez tartozó foglalkozás: mindent, ami témába vágó, átvettek a fiatalokkal.


A kadétok nap, mint nap beszámoltak az ezrednél szerzett élményeikről, hiszen a visszajelzések elengedhetetlenek a képzés minőségének alakítása szempontjából.

Honvéd Kadét (5)
Honvéd Kadét (6)
Kapcsolódó cikkek