Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százhúsz civil meggyilkolásával vádolnak tíz katonát Kolumbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. július 8. 19:28

Vádat emeltek tíz katona és egy civil ellen július 6-án, kedden Kolumbiában, akiket huszonnégy ember erőszakos eltüntetésével és legalább százhúsz polgári személy meggyilkolásával vádolnak.

A kolumbiai Különleges Békebíróság (JEP) előtt zajló perben a fegyveres erők tagjait amiatt vádolták meg, hogy civileket gyilkoltak meg, miközben olyan lázadóknak állították be őket, akikkel harcban végeztek, hogy az így elért „teljesítményükért” előléptetésekhez, illetve más előnyökhöz jussanak.

A törvényszék megállapította, hogy a vádlottak, akik között egy tábornok és hat tiszt is van, meghatározó szerepet játszottak a gyilkosságokban, amelyeket 2007 januárja és 2008 augusztusa között követtek el a kolumbiai Norte de Santander tartományának Catatumbo régiójában. Áldozataik főleg földművesek és kiskereskedők voltak. Eduardo Cifuentes, a JEP elnöke szerint amennyiben az érintett katonák nem fellebbeznek, akár húsz évig terjedő börtönnel is sújthatják őket egy polgári büntetőbíróságon.

A JEP 2016-ban alakult a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet között létrejött békemegállapodás nyomán, hogy az egykori FARC tagjait és a hadsereg tagjait felelősségre vonják esetleges háborús bűncselekményekért. A JEP februárban közölte, hogy legalább 6402 civilt öltek meg és tüntettek fel a harcok közben meggyilkolt gerillákként kolumbiai katonák 2002 és 2008 között.