Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Románia ismét F-16-osokkal bővíti légierejét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. november 18. 19:57

Közel egy éve, 2021 decemberében döntött úgy Románia, hogy vásárolna a nyugdíjazott, norvég F-16-os flottából. A tervből mára valóság lett, a felek november 4-én írták alá a beszerzésre vonatkozó szerződést.

Norway-f-16

Románia meglévő, Portugáliától beszerzett, 17 gépes F-16-os flottáját kívánja jelentősen bővíteni, ezért már korábban is kértek be ajánlatokat (16-32 darabra vonatkozóan) azon NATO-partnerországoktól, amelyek üzemeltetik a típust (például Belgium, Dánia, Hollandia, Norvégia, Portugália, Görögország). Az akkori cikk szerint, Norvégia 32 darab M6.5.2 konfigurációjú F-16-ost tud felkínálni keleti szomszédunk számára, ami a darabszámot tekintve jelentős bővülést eredményezhetne a román Fetesti légibázison települő F-16-os flottánál.

A beszerzésre a román parlament is rábólintott, ezt követően pedig alá is írták a szerződést Norvégia Védelmi Beszerzési Hivatalával az F-16AM/BM flotta értékesítéséről. Az üzlet értéke 388 millió euró: az első vadászbombázók leszállítása 2023-ban valósulhat meg, a fennmaradó gépek pedig 2024-ben érkezhetnek Romániába. A norvég F-16-osokat a Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) cég készítette fel az értékesítésre és a további üzemeltetésre alkalmas állapotra.

A norvég hivatal részéről elmondták, hogy a mostani értékesítés az eddigi legnagyobb az állam tulajdonában lévő haditechnikai eszközöket tekintve. Hozzátették továbbá azt is, hogy a norvég F-16-os flotta kiválóan karbantartott, így ezek a gépek még sok évig szolgálhatják majd Románia légierejét.

Norvégia légereje modernizálására az ötödik generációs F-35-öst választotta, mely a jövőbeli, 2030 utáni román elképzelésekben is szerepel. Az F-16-osok mellett keleti szomszédunk még hadrendben tartja a MiG-21LanceR flottáját, melyek nyugdíjazására várhatóan 2023-ban kerülhet sor.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika
Kapcsolódó cikkek