Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Senki sem marad hátra

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: DPAA archív |  2022. szeptember 11. 10:47

A második világháború a legtöbb áldozattal járó fegyveres konfliktus az emberiség történetében. becslések szerint 50-70 millió ember (harmadrészük katona) veszítette életét közel hat év alatt. A számadatokat övező bizonytalanság nagyban köszönhető annak, hogy rengetegen tűntek el, estek hadifogságba vagy éppen tömegsírokban temették el őket, hazájuktól sok száz, vagy akár ezer kilométerre.

DPAA

Az Amerikai Egyesült Államokban a Védelmi Minisztérium Hadifoglyok és Harcban Eltűntek Nyilvántartó Ügynöksége (DPAA) elnevezésű szervezete szolgáltat fórumot ahhoz, hogy az ütközetben eltűnt személyek és a hadifoglyok leszármazottjai információt kapjanak, vagy akár felmenőjük felkutatását kérhessék.

A szervezet hatékonyságát jól mutatja egy augusztusi eset, amikor a tengerészgyalogság egy 78 éve eltűnt katonájának, Jack Shelton Brown tartalékos tizedesnek maradványait sikerült azonosítani. A fiatal katona 1944. július 8-án vesztette életét, egy japán mesterlövész golyójától, miközben egy barlangot vizsgált Saipan szigetén. Mivel azonosító cédulája lekerült a testéről, tömegsírban temették el, egyazon napon elesett társaival együtt. A tizedest posztumusz a Bronz Csillag Érdeméremmel, valamint a Bíbor Szívvel tüntették ki.

dpaa2

Azonban nemcsak a tengerészgyalogságnak jelentett nagy veszteséget halála, mivel kilenc testvére várta volna haza. Családja megélhetésének segítése érdekében Brown tizedes gyakran küldött haza pénzt anyjának, aki egyedül nevelte őket apjuk halála után. Az értesítés után az anya kezdetben beletörődött abba, hogy fia haláláról kevés információt osztottak meg vele, azonban négy évvel később, 1948-ban felkereste a tengerészgyalogságot, gyermeke maradványai után kutatva.

Bár apja, halála előtt, direkt küldött DNS mintát, ezzel próbálva felgyorsítani fia megtalálását, végül unokahúga segítségével sikerült azonosítani a katonát. Közel nyolc évtized után végre szülővárosában, Virginia Beachen pihenhetett meg Jack Shelton Brown, tartalékos tizedes, háborús hős.

Az Amerikai Egyesült Államokban minden év szeptember harmadik hetének péntekét – amely idén 16-ára esik – a hadifoglyokra és az ütközetben eltűntekre való emlékezésnek szentelik.

Forrás: https://www.dpaa.mil