Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

SERE: túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés

Szöveg: Hohl Regina | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 12. 10:54

Az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisa 1967-től szolgálja ki a Magyar Honvédség alakulatait és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karát. A 323 hektáron elterülő gyakorlótéren elsősorban a honvéd tisztjelöltek harcászati gyakorlatait szokták tartani, most viszont „túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés" (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – SERE) kiképzésnek ad otthont a bázis.

Ludovika_Ócsa (1)

A gyakorlati képzésnek ma is kulcsfontosságú szerepe van a tisztjelöltek életében, hiszen ezek kovácsolják őket bajtársakká, egy csapattá. A polgári életből állományba vett tisztek gyakorlati kiképzése minden évben az ócsai kiképzőbázis területén zajlik.

A bázis alaprendeltetése mellett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyagainak egy részét, az MH Ludovika Zászlóalj szolgálati gépjárműveit és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár harcjárműveinek tárolását is biztosítja. A kiképzőbázison nem csak harcászati gyakorlópálya, hanem tűz- és vegyvédelmi pálya, harc- és gépjármű-vezetési pálya, valamint helikopter-leszállóhely is van. Továbbá alkalmas különböző század, illetve szakasz szintű gyakorlatok levezetésére is.

Ludovika_Ócsa (3)

Az ócsai kiképzőbázis - párhuzamosan a táborfalvai gyakorlótérrel - immár második alkalommal ad otthont a „túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés" (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – SERE) kiképzésnek. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis gyakorlatán a Magyar Honvédség pilótái, kijelölt állománya és misszióra készülő katonái, a SERE oktatócsapata segítségével sajátítják el a túlélés képességét.

Ludovika_Ócsa (4)

A kiképzés része a nemzetközi Személyi Mentés Törzs képzésnek. A katonáknak műveleti területen is képesnek kell lenniük túlélni, miközben elkerülik az ellenséget és felkészülnek a kimentésre. A kiképzés kiemelési fázisának valósághű bemutatását ezúttal az újonnan beszerzett Airbus H145M típusú helikopterek segítették.

Ludovika_Ócsa (2)