Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kezükkel látnak – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. október 12. 12:08

A szentesi műszaki ezrednél minden katonabúvár megfordul, hiszen ott – egészen pontosan az alakulat búvárkiképző központjában – kezdi a szakmát.

Magyar_Honvéd_október_borító

A Magyar Honvédség szervezeti keretében négy alakulat rendelkezik búvárképességgel. Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái rejtett harci módszerekkel hajtják végre azokat a feladatokat, amelyek hagyományos erőkkel nem, vagy csak nehezen oldhatók meg. Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred búvárai az ellenség mélységébe szivárogva gyűjtik a felderítési adatokat. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvár beosztású katonái többek között a hajózási útvonalak felügyeletét, a hadihajók karbantartását, a vizekben talált robbanótestek kiemelését végzik. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonabúvárai pedig a víz alatti, speciális tudást igénylő munkákra szakosodtak. Képességeikkel az összfegyvernemi, valamint a szövetséges védelmi erők harctevékenységét támogatják.

– Egyebek mellett a folyami átkelés lehetséges helyének meghatározása, a kritikus infrastruktúrák műszaki felderítése, a víz alatti akadályok, műszaki zárak megszüntetése és telepítése, a rombolások végrehajtása, az ellenséges erők mozgását gátló természetes akadályok megerősítése, a keresés-kutatás, a meder aljára süllyedt roncsok, törmelékek eltávolítása, a víz alatti építészeti, gépészeti, javítási, helyreállítási munkák elvégzése tartozik a feladatrendszerükbe – sorolta teendőiket Antal László ezredes, a szentesi alakulat parancsnoka, aki kiemelt főtisztként kilenc évig látta el a katonabúvárok munkájának szakmai irányítását. Gyakorló búvárként pedig két módszertani kiadvány összeállításával egységesítette a csapatoknál dolgozó kollégák kiképzési és továbbképzési rendszerét.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 16-án megjelenő számában!