Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Síkiképzés Mátraszentistvánon

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2023. február 16. 7:50

Egyhetes téli túlélő képzésen vettek részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK), katonai alapképzési szak, felderítő specializációjának harmad- és negyedéves hallgatói Mátraszentistvánon.

„Egy olyan stabil alapot adunk át a hallgatóknak ez alatt az egy hét alatt, amelyre ők maguk – autodidakta módon – is tudnak építkezni” – mondta Detre Zoltán alezredes, az NKE HHK Katonai Testnevelési és Sportközpont központvezető helyettese, hozzátéve, a foglalkozásokon két csoportot különítettek el. „Az egyikbe a teljesen kezdőket, a másikba pedig azokat a negyedéves hallgatókat soroltuk be, akik részt vettek a tavalyi kurzuson is, illetve már megfelelő jártassággal bírnak” – hangsúlyozta.

A felkészítés során az oktatók nagy hangsúlyt fektettek a havas környezetben történő közlekedésre – ezen belül a különböző jármódok elsajátítására –, hiszen előfordulhat, hogy a felderítő katonáknak a célobjektumot hóval borított felszínen, akár hegyvidéki, meredek letörésekkel szeldelt terepen kell megközelíteniük.