Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokkal több halott lehet Mianmarban a beismertnél

2007. október 1. 12:18

Több ezer tüntetőt, köztük buddhista szerzetesek százait ölték meg a mianmari katonák, a holttesteket pedig a dzsungelben hagyták – állítja a junta egykori hírszerző tisztje. Mások rettenetes kínzásokról számoltak be, és arról, hogy a katonákat kábítószerrel bírják rá a szörnyűségek elkövetésére.

“Sokkal több embert öltek meg az elmúlt napokban Burmában, mint amennyit hivatalosan bevallanak. Az áldozatok száma ezrekben mérhető" – állítja Hla Win, a legmagasabb rangú emigrált katonatiszt. Win egy svéd diplomatának azt mondta: azért menekült el az országból, mert utasítást kapott a szerzetesek gyilkolására, erre pedig nem volt hajlandó.

A katonai junta állítása szerint tízen haltak meg, miközben a hadsereg megpróbálta szétoszlatni a kormányzat ellen tüntetőket. Emigrációban élő ellenzéki csoportok azonban Winhez hasonlóan jóval több áldozatról számoltak be. Elmondásuk szerint több száz szerzetes “eltűnt" és legalább kétezret letartóztattak. A lefogottaknak már nincs elég hely a börtönökben, ezért az egyetemeket is fogházakká alakítják át. A szerzeteseket éheztetik, verik és kínozzák, és még azok sem kapnak orvosi ellátást, akik a tüntetések során megsérültek. A katonák nem kímélik a templomokat sem; állítólag szétlövik a Buddha-szobrokat, és főznek a sírokon. A katonák a beszámolók szerint kábítószert kapnak, ezért nem is tudják, mit művelnek.

Egy helyszínen járt svéd diplomata szerint a két legnagyobb város, Rangun és Mandalay utcái üresek, a forradalmat leverte a hadsereg. Liselotte Agerlid attól fél, hogy a burmai népre most még az eddiginél is szörnyűbb elnyomás vár. Beszámolt arról is, hogy Rangun utcáin lépten-nyomon katonák vannak. “Teljesen lehetetlenné vált, hogy az emberek összegyűljenek, és újra tüntessenek" – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy nagykövetségi információk szerint a katonák egyetlen börtönben agyonvertek negyven szerzetest.
A junta vezetője, Than Shwe tábornok még az ENSZ különmegbízottját, Ibrahim Gambarit sem hajlandó fogadni.

CímkékENSZ