Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

SPOT, a robotkutya

Szöveg: Szatmári Balázs százados | Fotó: Dr. Németh András alezredes |  2021. március 6. 18:55

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Elektronikai Hadviselés Tanszék érdeklődő oktatóinak és végzős hallgatóinak fakultatív program keretében nyílt lehetősége a Boston Dynamics által gyártott „robotkutya” SPOT-ot testközelből megismerni.

SPOT (1)

A világhírű robot négylábút cseh anyavállalatának köszönhetően az Alza.hu mutatta be először Magyarországon a nagyközönség számára.

SPOT egy méter hosszú és tömege meghaladja a 30 kilogrammot. Képes különböző minőségű talajon és felületen nagy biztonsággal, stabilan járni akár 6 kilométer/órás sebességgel. 360 fokban kamerák segítségével érzékeli környezetét, ami segíti az akadályok mesterséges intelligencia által vezérelt elkerülésében. Feltöltött akkumulátora akár 90 perces üzemidőt is biztosíthat számára, miközben 14 kilogramm hasznos teher szállítására is képes. Feladatát távvezérléssel, vagy betanítást követően autonóm módon is képes végrehajtani, akár extrém időjárási körülmények, különböző csapadékok, szélsőséges hőmérsékletek, mérgező gázok, vagy radioaktív sugárzás közepette.

SPOT (2)

Az eszköz különböző „payload”-okkal, robotkarral és további érzékelőkkel szerelhető fel, amelyek segítségével a jövőben egyre több területen lehet képes megkönnyíteni „gazdái” életét.

A bemutató keretében a kar oktatóinak és hallgatóinak lehetőségük nyílt kipróbálni az eszköz számos funkcióját és képességeit, ami hasznos tapasztalatot, egyedülálló élményt nyújtott a résztvevők számára.

SPOT (3)

SPOT képességeiről az alábbi videó ad bővebb információkat: