Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stoltenberg: a fegyverszünet betartása az egyetlen út Líbia békéjének megteremtésére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. október 25. 18:13

A NATO arra szólítja fel a szembenálló feleket, hogy tartsák tiszteletben és hajtsák végre a fegyverszünetről pénteken született megállapodást, ugyanis ez az egyetlen út az ország békéjének megteremtésére - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos online tanácskozását követően október 23-án.

Jens Stoltenberg sajttájékoztatóján hangsúlyozta, a fegyverszünetről született megállapodás a jó irányba tett első lépést jelenti, ezért is fontos, hogy minden résztvevő fél tiszteltben tartsa azt. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, a kijelentéseket nem mindig követik tettek - emlékeztett. Noha a NATO nincs jelen Líbiában, támogatja az ENSZ erőfeszítéseit a béketeremtés érdekében - tette hozzá a főtitkár.

Afganisztánnal összefüggésben kijelentette, a következő hónapok meghatározóak lesznek az ország jövője szempontjából, a békefolyamat során eddig elért eredmények törékenyek. Leszögezte, a táliboknak mindenekelőtt csökkenteniük kell az elfogadhatatlan mértékű erőszakot, hogy ezzel megtegyék a fegyverszünet felé vezető első lépést. Meg kell szakítaniuk minden kapcsolatot az al-Kaidával és más terrorszervezetekkel, hogy Afganisztán soha többé ne válhasson a terroristák menedékévé, és ne lehessen kiindulópontja terrortámadásoknak. Fontos megőrizni az elmúlt két évtizedben elért, számos áldozattal járó eredményeket a hosszú távon fenntartható béke érdekében - emelte ki.

A NATO iraki kiképző missziójával kapcsolatban azt közölte, noha az ország biztonsági helyzete továbbra is kihívást jelent, a katonai szövetség továbbra is elkötelezett a helyi kormányerők támogatásának fokozása mellett. „Célunk, hogy az iraki hadsereg képes legyen önállóan fellépni a terrorizmus ellen, meg tudja akadályozni az Iszlám állam nevű terrorszervezet visszatérését, és stabilizálni tudja az országot″ - fogalmazott. Hozzátette, a tagországok védelmi miniszterei abban állapodtak meg, hogy bővítik a NATO iraki misszióját.

Stoltenberg arról is beszélt, hogy a szövetségesekben aggodalmat kelt a Görögország és Törökország között kialakult feszültség a Földközi-tenger keleti medencéjében. A tanácskozó miniszterek arra összpontosítottak, miként lehet elkerülni e feszültség fokozódását a térségben. Hangsúlyozták, biztosítani és erősíteni kell a viszálykodó két szövetséges közötti párbeszédet - közölte. Tájékoztatása szerint a két ország a tanácskozáson bejelentette: nem tartják meg a jövő hétre tervezett hadgyakorlataikat, ezzel is jelezve a feszültség enyhítésének szándékát.

A kétnapos megbeszélés során a tagországok új, védelmi és kommunikációs feladatokat ellátó űrközpont létrehozásában állapodtak meg. A gyors, hatékony és biztonságos műholdas információcsere létfontosságú a NATO-csapatok számára. Az új űrközpont segíteni fogja a szövetségesek tevékenységének összehangolását, támogatja a NATO misszióit és műveleteit, javítani fogja a kommunikációt és műholdas képeket oszt meg a tagországok között. Továbbá védelmet nyújt a szövetséges országok műholdas rendszerei számára azáltal, hogy információkat oszt meg a lehetséges fenyegetésekről. Az űrközpontot a Németország nyugati felében található Ramstein NATO-légibázison létesítik - közölte a főtitkár.