Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai látogatás a felderítőknél

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 3. 7:03

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai és a MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi Bizottsága (ROB) tett látogatást az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednél.

felderítők_kapott (2)

A felderítő szakterület kihívásain volt a hangsúly szeptember 23-án és 24-én Debrecen helyőrségben, ahol a TEK és a ROB munkatársai betekintést nyerhettek az ezred katonáinak szakmai tevékenységébe. Az előadások során megismerhették a különféle felderítő eszközöket és azok képességeit, valamint testközelből szemlélhettek meg egy ejtőernyős kiképzési foglalkozást az előkészületektől egészen a kiugrás pillanatáig.

felderítők_kapott (3)

Csütörtökön Hajdúszoboszlón, pénteken pedig Hajdúhadházon zajlott a gyakorlás – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével – nappaltól, egészen az éjszakai körülményekig. A felderítők – egyéni képesítésüknek megfelelően – bekötött körkupolás, illetve légcellás ejtőernyővel ugrottak Mi-17-es szállítóhelikopterből, 500-3000 méter magasságból. A már többszáz ugrást maguk mögött tudó résztvevők magabiztosan teljesítették a feladatokat és teljes sötétségben is sikeresen értek a célterületre.

felderítők_kapott (10)

Hajnal István ezredes, a felderítő ezred parancsnoka fontosnak tartja, hogy a különböző szakmai szervezetek közelebbről is megismerhessék a felderítők munkáját és eszközeit, hiszen csak így biztosítható a hatékony együttműködés. Mivel az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred a honvédség egyetlen felderítő alakulata, így egyfajta szakmai központként is funkcionál végrehajtói szinten.