Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százhárom éves a magyar katonai térképészet

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Nagy Gábor |  2022. február 3. 16:35

Koszorúzással emlékeztek meg a magyar katonai térképészet megalakulásának 103. évfordulójáról, február 3-án, csütörtökön, Budapesten.

IMG_9173

Február 4-e a magyar katonai térképészek napja, ugyanis 1919-ben ezen a napon jelent meg az a hadügyminiszteri rendelet, amely létrehozta a Magyar Katonai Térképészeti Csoportot Kirchlechner Károly alezredes vezetésével; és ettől az időponttól számítjuk az önálló magyar katonai térképező szervezet működését. A jeles napot minden évben megünnepli a Magyar Honvédség.

IMG_9193

A Topográfus Emlékhelyen tartott ünnepi beszédében Kecskés Réka százados, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) műszaki és információs osztály térképész főtisztje emlékeztetett: a térképész szakma egyik jellegzetes jelképének számító szimbolikus földmérési pontjelet 2021. október 13-án avatták fel azzal a céllal, hogy az önálló magyar katonai térképészet több, mint százéves múltjáról méltó módon, egy valós emlékhely felállításával emlékezzenek meg. „Nem titkolt szándékunk volt az is, hogy az emlékhely az elkövetkezendő évek során egy olyan szakmai »zarándokhellyé« váljon, ahol nem csak a korábbi eredményeink, sikereink előtt tiszteleghetünk, de fejet hajthatunk a már eltávozott katonatérképész kollégáink, bajtársaink emléke előtt is” – mondta a százados, hozzátéve: az emlékhely lehetőséget nyújt az MH GEOSZ, valamint a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársainak a szakma iránti elkötelezettségük megszilárdítására, a közösségi szellem, az elődök iránti tisztelet, valamint a nyugdíjas kollégák iránt érzett megbecsülés megerősítésére is.

IMG_9244

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Szalay László ezredes, az MH GEOSZ szolgálatfőnöke, Zboray Zoltán, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Kft. térképészeti ágazati igazgatója, Nyerges János igazgatóhelyettes, valamint Petrei Csaba és Agócs Róbert, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének képviselői.