Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Széles sáv a „semmi” közepén

Szöveg: Csák Tímea hadnagy | Fotó: Pintyi Zoltán főtörzsőrmester |  2024. szeptember 27. 7:27

Század figyelő harcálláspontot telepítettek az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred területvédelmi tartalékos katonái a bakonyi nullponti gyakorlótéren. Az itt található informatikai rendszer képes kiszolgálni a század kommunikációs és informatikai igényeit, akár tábori körülmények között is.

2024.09.18. Informatikai gyakorlat 4. TVE_PZ (4)

Ez az informatikai rendszer alkalmazható hazai, illetve nemzetközi gyakorlatok, természeti katasztrófák helyszínén is, hiszen gyorsan telepíthető és a különböző kommunikációs csatornákra is képes csatlakozni, biztosítva ezzel az irodai környezetben megszokott informatikai feltételeket.

Valkai Máté törzsőrmester, az ezred tartalékos katonája – aki civil életében elektrotechnikusként dolgozik – elmondta, a rendszer bemutatása nagyszerű lehetőséget nyújtott számukra, hiszen a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságot a tartalékos katonák most először tesztelhették a gyakorlatban.

A rendszer alkalmazásának fontosságát alátámasztja, hogy egy ilyen berendezés használata megkönnyíti, egyszerűsíti és meggyorsítja a kommunikációs hálózat kiépítését akár minimális előképzettséggel is. Terepen való alkalmazása nagy segítség a katonák feladatainak végrehajtásában.