Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szemműtétet a katonáknak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 19. 19:41

Ingyenes, lézeres szemműtétet fizetne a brit hadsereg azoknak az Irakban és Afganisztánban szolgáló katonáknak, akik a por és fertőzések miatt nem tudják rendeltetésszerűen használni kontaktlencséiket.

A The Times értesülései szerint ingyenes, lézeres szemműtétet fizetne a brit hadsereg azoknak a katonáknak, akik Irakban és Afganisztánban harcolnak és a rossz körülmények miatt nem tudják biztonságosan használni kontaktlencséiket. A por és a fertőzések miatt sokan szenvednek szempanaszoktól. Louis Lillywhite altábornagy belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, s kiderült, hogy nemcsak a por, hanem az is növeli a panaszok számát, hogy a katonák a megengedettnél sokkal hosszabb ideig használják a lencséket.

Előfordul, hogy napokon keresztül hordják a lencséket a harcoló alakulatok tagjai, így gyakran szaruhártya fekélyt, illetve más fertőzéseket kapnak. A szemüvegek használata háborús körülmények között szinte lehetetlen, ezért javasolta azt Louis Lillywhite, hogy esetleg lézeres kezeléssel segítsenek a katonákon.

Nagy-Britanniában évente több mint százezren vesznek részt lézeres látásjavító műtéten, ennek költsége kétezer font körül van, így ha a hadsereg vezetése jóváhagyja a kezeléseket, az komoly megtakarítást jelent a katonáknak.