Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szeptember 1.: A haderőtervezők napja

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Tóth László |  2020. szeptember 1. 18:32

A haderőtervezők napját ünnepelték szeptember 1-jén, kedden, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

20200901_haderőtervezők napja (1)

A magyar haderőtervezők összetett és szerteágazó feladatot látnak el, tudásukra békeidőben is szükség van. A fegyvernemi napjuk alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelét. „A magyar történelem során számos alkalommal bebizonyosodott, hogy milyen fontos a precízen átgondolt haderőtervezés” – írták.

Szöllősi Antal ezredes, a HM Védelempolitikai Főosztály vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: a források hatékony felhasználását alaposan és megfontoltan kell tervezni, ami nagyrészt a haderőtervezők feladata. Mindez komoly felelősséggel jár és körültekintő munkát igényel. „Nem túlzás, ha azt mondom, hogy önök nélkül a magyar haderőfejlesztés motorja leáll” – hangsúlyozta.

20200901_haderőtervezők napja (5)

Dr. Sticz László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke ünnepi beszédében elmondta: soha nem volt ehhez hasonló, sajátos körülmények között megrendezett állománygyűlés a magyar haderőtervezők napjának alkalmából. A rendkívüli helyzet és a számos feladat ellenére azonban úgy látja, hogy az ehhez hasonló rendezvények rendkívül nagy erőt adnak az állománynak ahhoz, hogy a későbbi kihívásokkal is szembe tudjanak nézni. „Napjainkban időszerű a Magyar Honvédség különböző képességeinek megújítása. Kötelességünk a szervezés, a tervezés, a végrehajtás és a képességfejlesztés” – emelte ki.

Az állománygyűlés végén dr. Sticz László dandártábornok elismeréseket adott át, majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adott műsort. Az állománygyűlésen – mások mellett – jelen volt Farkas Bertalan, nyugállományú dandártábornok, Magyarország első űrhajósa, tiszteletbeli haderőtervező.

GALÉRIA

Címkékünnepség