Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbiában versenyt futnak az idővel

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. október 13. 14:13

A szerb hatóságok folyamatosan nyomoznak Ratko Mladic után, ám ezt a tevékenységet igyekeznek a nyilvánosságtól és a médiumoktól minél távolabb tartani.

A Danasz című belgrádi napilapnak nyilatkozó Rasim Ljajic, a hágai együttműködést irányító kormánytestület vezetője szerint nincs bizonyíték rá, hogy Radovan Karadzic és Ratko Mladic a rejtőzködés éveiben kapcsolatban állt volna egymással.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e információk arról, hogy ki rejtegeti a hágai körözöttet, Ljajic csak annyit mondott, hogy “az állami szerveknek biztosan nincs közük hozzá". Mladic tartózkodási helyéről és mozgásáról nagyon kevés embernek van tudomása.

“Mi most valóban versenyt futunk az idővel, hogy Mladic nyomára jussunk, mert Serge Brammertz hágai főügyész november derekán Szerbiába látogat" – tette hozzá a politikus. Ez lesz a főügyész utolsó látogatása, mielőtt elkészítené jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának. December derekán kell az okmánynak a testület elé kerülnie.

A szerb politikus szerint Hollandia – amely Szerbia hágai együttműködésétől tette függővé a további uniós integrációt – más erőfeszítést nem méltányol, csak Mladic kiadatását. Belgrád úgy tartja, hogy Hollandia igazságtalanul büntetette – és bünteti továbbra is – Szerbiát megállítva az EU felé vezető útján. Ljajic azonban hozzátette, hogy “most nem az a dolgunk, hogy panaszkodjunk sorsunk felett, hanem hogy elhárítsuk a fő akadályt az útból, és kézre kerítsük Ratko Mladicot, valamint a volt horvátországi szerb katonai vezetőt, Goran Hadzicot."

CímkékENSZ