Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Használt, de felújított harci gépekkel olcsón lehet fegyverkezni

Szöveg: JETfly |  2008. október 13. 14:17

Chile ismét fontolóra vette, hogy meglévő F-16-os harci gépekből álló flottáját tovább erősítse használt, de felújított Fighting Falconokkal.

A diplomáciai puhatolózások állítólag már meg is kezdődtek a kérdésben. Chile jelenleg 28 darab F-16-ossal rendelkezik, ebből 10 darab vadonatúj Block 50-es alváltozat, a többi azonban használtan beszerzett egykori holland gép. A dél-amerikai ország állítólag 16 újabb példány beszerzésére keres ajánlatot, hogy leválthassák az elöregedő F-5 Tiger gépeiket.

Nem ritka a fegyverpiacon, hogy a még jó állapotban lévő, megfelelő üzemidő tartalékkal rendelkező haditechnikai eszközöket felújítás után jól lehet értékesíteni. Jó példa erre a chileiek beszerzési politikája is.

A Hollandia számára feleslegessé vált használt F-16-osokat ugyanis egy élettartam növelő és modernizálási programot (MLU) követően állították szolgálatba, kiegészítve az újonnan vásárolt amerikai Fighting Falcon-okat.

Jellemző, hogy bár 28 géppel már most is rendelkeznek, ezt a mennyiséget nem tartják elegendőnek és további gépek beszerzésére törekednek. A használt gépeket átlagosan mindössze 10 millió dolláros darabáron kívánják megvásárolni (egy új F-16-os ára ennek durván a négyszerese).

Címkékhaditechnika