Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelet az egészségügyi hősöknek

Szöveg: dr. Schmidt Gergely László főhadnagy | Fotó: Tordai Kamilla |  2024. június 30. 14:55

A budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ adott otthont a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ csapatünnepének, melyet a magyar egészségügy napja alkalmából tartottak június 27-én. Az esemény nem csupán az egészségügyi szakemberek előtti tisztelgésre szolgált, hanem lehetőséget adott arra is, hogy a múlt katona-egészségügyének nehézségeit és eredményeit megismerjék a résztvevők.

202406_MH_Egészségügyi_Központ_csapatünnep_TK (4)

A rendezvényt dr. Tóth Péter András, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús kutatója nyitotta meg történelmi áttekintésével. Előadásában az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének egészségügyi kihívásait mutatta be, beleértve a betegségek kezelését, a betegszállítás megszervezését és a katonák egészségügyi edukációját. Beszédében kitért a kor színvonalának megfelelő megoldásokat ismertetésére is.

A rendezvény az elismerések átadásával folytatódott, a honvédségi elismerések átnyújtása után a Grósz-Straub Erika emlékdíjat vehette át Vadászné Teleki Annamária, professzor dr. Grósz Andor nyugalmazott dandártábornoktól és Grósz Hannától. Az eseményen részt vett Juhász Juliánna, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara járóbeteg ellátási alelnöke is, aki Kuczora Gabriella főtörzsőrmesternek nyújtotta át a MESZK ápolás terén végzett kiemelkedő munkáját elismerő oklevelet. Az elismerések rámutattak arra a kiemelkedő munkára, amelyet az egészségügyi dolgozók nap mint nap végeznek.

202406_MH_Egészségügyi_Központ_csapatünnep_TK (13)

A csapatünnep színvonalas kulturális műsorához a Honvéd Férfikar tagjai járultak hozzá sokszínű zenei repertoárjukkal.

Az ünnepség zárásaként dr. Vekszler Péter ezredes, az MH Egészségügyi Központ nemzetközi parancsnokhelyettese mondott beszédet, ahol köszöntötte az egészségügyi dolgozókat és az őket támogatókat, hangsúlyozva, hogy az egészség megőrzése társadalmi helyzettől függetlenül mindenki számára kiemelten fontos. Beszédében kiemelte: „amikor valakit baj ér, akkor bízik a gyors segítségben, amit az egészségügyi ellátórendszernek kell biztosítania, ám ez rendkívül nehéz feladat mindenkinek, aki részt vesz benne. Büszkeség az MH Egészségügyi Központ számára az az áldozatos és hozzáértő munka, amit az egészségügyi szakemberek, és az őket támogató szervezeti elemek végeznek nap mint nap az egészségügyi ellátóhelyeken.”

Az esemény nem csupán a tiszteletadás és az elismerés ünnepe volt, hanem lehetőséget kínált arra is, hogy a múlt tanulságaiból merítve a jelen és a jövő kihívásaira is felkészülhessenek a ma egészségügyi dolgozói.