Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerekművészek színes kavalkádja Veszprémben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. október 13. 17:06

Veszprémben a 10. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Gyermekművészeti Fesztivált, melynek megvalósítása sok szállal kötődik a honvédséghez és a veszprémi helyőrségi művelődési otthon egykori igazgatójához, Domokos József nyugállományú alezredeshez.

Az elmúlt években a Stefánia Kulturális Központban tartott gálaműsorokkal a budapestiek is részeseivé váltak a veszprémi
gyermekművészeti fesztiválnak. Domokos Józsefet a fesztivált követő napon kereste meg a honvedelem.hu és beszélgetett a rendezvény igazgatójával az elmúlt tíz év fesztiváljairól.

A környezeten még láthatóak a fesztivál nyomai. A megmaradt szóróanyagok, a plakátok, az ajándékok még itt vannak az igazgatói irodában. Mivel telik el egy ilyen nagyszabású rendezvény utáni első nap?

Azt is mondhatnám, hogy a romok eltüntetésével, a tanulságok azonnali levonásával és az egyéb sürgős helyreállítási munkákkal. Mint minden ilyen nagyszabású rendezvényen a munka nem szűnik meg azzal, hogy legördül a függöny és hazapakolunk. A kis csapatunknak még hetekig lesz a fesztiválhoz kapcsolódó feladata, amíg minden anyag a helyére nem kerül, az utolsó fillérig ki nem fizetjük a számlákat és a támogatóknak ki nem postázzuk az őket megillető köszönő levelek.

A plakátokon látható, hogy idén a 10. alkalommal megrendeztétek meg ezt a Nemzetközi Gyermekművészeti Fesztivált. Mit lehet tudni kezdetekről, mi volt az, ami elindította a rendezvényt?

Az 1990-es évek második felében a veszprémi helyőrségi klub igazgatójaként dolgoztam. A világ azokban az években kezdett kinyílni Magyarország előtt. Ekkor merült fel ötletként, hogy jobban be kellene fogadni a külföldi kultúrákat és a turizmussal egybekötve színesíteni lehetne a meglévő hazai kulturális programokat. A gondolatot tettek követték és hamarosan hoztunk is olyan külföldi művészeti csoportokat, amelyek szinte ingyen léptek fel, bemutatkozva ezzel a magyar közönségnek, de közben ismerkedtek az országgal és a hazai művészetekkel. Nagyon jót tettek ezek a rendezvények a helyőrségi klub programjának is, mert egy-egy ilyen fesztivál, nagyon színesítette a lehetőségeinket. Ehhez csatlakozott tíz évvel ezelőtt egy külföldi fesztiválszervező utazási iroda és a Veszprémben élő ukrán hozzátartozókon keresztül tettek egy ajánlatot. A programajánlatuk beépíthető volt a helyőrségi klub műsortervébe és a részünkről egyéb más tekintetben is fogadókészségre találtak. 1998-ban az első fesztiválon még csak 350 résztvevő volt. Ennek a rendezvénynek a fő tanulsága az volt, hogy programok sokasága miatt más helyszínt is be kell vonni a rendezésbe. A következő, második alkalommal megrendezésre került fesztiválon már a Veszprém Városi Művelődési Központ lett a fesztivál fő helyszíne és a kisegítő helyszíneket a helyőrségi klub adta. Hat évvel ezelőtt egy új próbálkozást követően a fesztivál megjelent a fővárosban is. A gyerekek szívesen vállalták fel azt, hogy a fesztivált záró gála műsorukat Budapesten a Stefánia Kulturális Központban is bemutassák. A programok minden évben nagy sikert arattak és az idén már az éves tervezésnél megkeresetek minket azzal, hogy Budapesten számítanak a gyerekek bemutatójára. Ez a bemutató belefér a fesztivál programjába, mivel az utolsó nap mindig budapesti látogatással zárul és a fővárosi előadások a fellépők számára is felejthetetlen élményt jelentenek.

A jubileumi fesztiválra honnan és mennyi gyerek érkezett?

A jubileumi 10 éves fesztiválra 14 ország, közel 1300 fellépővel jött el és több mint 100 produkciót hoztak magukkal. Bulgária, Észtország, Görögország, Grúzia, Kazahsztán, Lengyelország, Lettország Litvánia, Magyarország, Moldova, Oroszország, Szerbia, Tatár Köztársaság és Ukrajna képviselőit láttuk idén vendégül. A fiatalok klasszikus balett, jazz balett, társastánc, modern tánc, rock and roll, népi tánc, musical, látványtánc, színházi és divat énekesi kategóriákban, valamint hangszeres műfajban léptek fel. A négy napba öt nagy programot iktattunk be. Az első két nap programjaiban a szakmai versenyek, vetélkedők kerültek megrendezésre. Csatlakoztunk a "Művészettel az egészségért" programhoz. A harmadik napon a Pannon Egyetem aulájában 10.00-tól 16.00-ig non stop kulturális műsort biztosítottunk, közben a helyszínen véradás és egyéb, az egészséges életmódot népszerűsítő programok voltak. A harmadik program vasárnap délután Veszprém utcáin egy jelmezes felvonulás volt. Vasárnap este a veszprémi sportcsarnokban a három órás gála műsorunkat közel 1500 néző láthatta. Az ötödik, a záró gála rendezvényünket hétfőn este Budapesten a Stefánia Kulturális Központban tartottuk.

A magyar csoportok milyen szerepet játszottak a fesztiválok történetében?

Az évek során a fesztivál a magyar szereplők körében is nagyon felértékelődött. Kezdetben csak néhány veszprémi iskola kapcsolódott be és ezek küldtek néhány egyéni és csoportos produkciót a fesztiválokra. Három éve a meg növekedett magyar érdeklődés miatt válogatást kellett rendeznünk. Ennek az előválogatásnak rendszeresen a helyőrségi klub ad otthont. Idén májusban volt az országos verseny, amelyre az ország 27 településéről érkeztek csoportok, közel 750 fellépővel. Olyan kis települések is eljöttek ide megmutatni magukat, mint például Adony, Aszófő, Csömör, Szécsény. Az országos döntőből közel 300 fiatal szereplő jutott be az őszi fesztiválra.

 

Mi az, amiben nagyot változott a fesztivál szervezése a tíz év alatt?

A fesztivál elismertsége a szakmai körökben rendkívül meg növekedett. Minden produkciót a nemzetközi zsűri minősíti és diplomát ad a színvonalas előadást bemutató résztvevőnek. Ez hozta magával azt, hogy a fesztivál látogatottsága napjainkra összehasonlíthatatlan a tíz évvel ezelőttivel. A külföldiek számolnak a rendezvénnyel és értéket jelent számukra a részvételi lehetőség.A nagy érdeklődés hozta azt is, hogy ma már a támogatók keresnek meg minket és segítik anyagilag a rendezvényt. Jelentős az a pályázati támogatás, amit ez évben a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács Turisztikai Bizottságától nyertünk. Ebben a pályázatban a cél, a turisztikai szezon idejének a megnövelése volt és ezt a kritériumot ez a rendezvény maradéktalanul teljesítette. A támogatás elnyerése a rendezvény szervezésében minőségi fejlesztést tett lehetővé, ami érezhető volt a résztvevők elhelyezésében és ellátásában.

A jövőbeni tervek?

Folytatni szeretnénk a rendezvényt, de a létszám növekedése miatt az eddigi négy napos rendezvényt lehet, hogy hat-hét napban leszünk csak képesek megrendezni.