Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szigorítások a McChrystal-botrány miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 4. 6:21

Robert Gates amerikai védelmi miniszter utasította a magas rangú katonai vezetőket, hogy interjúadás előtt tájékoztassák a Pentagon közkapcsolatokért felelős osztályát. A Gates által pénteken kiadott utasítás ugyanakkor nem jelenti a tájékoztatás vagy a vezetőkkel való interjúkészítés lehetőségének korlátozását.

Az intézkedésre azután került sor, hogy a múlt héten leváltották az afganisztáni szövetséges haderők főparancsnokát, Stanley McChrystal tábornokot, amiért egy riportban felfedte, hogy ő és környezete korábban méltatlan, gúnyos hangnemben beszélt Barack Obama elnökről és tanácsadóiról.

Geoff Morell pentagoni szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tájékoztatás szorosabb ellenőrzését már jóval korábban tervezték.

A szóvivő kijelentette: a Gates által pénteken kiadott utasítás nem jelenti a tájékoztatás vagy a vezetőkkel való interjúkészítés lehetőségének korlátozását.

Az utasításban Gates megjegyzi: azt akarja, hogy a hadsereg minél jobban elérhető legyen a sajtó számára, de aggasztja a sajtónyilatkozatokban megfigyelhető “növekvő lazaság".

CímkékAfganisztán