Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovénia felmondja a többcélú páncélozott harcjárművek megvásárlásáról kötött szerződést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 18. 19:12

Szlovénia felmondja a 45 darab Boxer típusú, többcélú páncélozott harcjármű megvásárlásáról Németországgal kötött 281 millió euró értékű szerződést - jelentette be Marjan Sarec védelmi miniszter szeptember 15-én.

A szerződést még az előző kormány védelmi minisztere, Matej Tonin írta alá idén tavasszal, az új baloldali kormány pedig már akkor figyelmeztetett, hogy felülbírálja a döntést. A felülvizsgálat nem tudta megállapítani, hogy az adásvétel gazdaságos lenne Szlovénia számára, ezért a kormány eláll tőle - magyarázta a tárcavezető.

Mint mondta, a szerződésben nem tüntették fel a szóban forgó harcjárművekkel összhasonlítható eszközök árát vagy az alternatív beszerzések megvalósíthatóságát, valamint az ár nem tartalmazza a 13,5 millió euróra becsült, C4I nevű speciális kommunikációs rendszert, sem az indexálási rendelkezést, azaz az aktualizált értéket. Hozzátette: úgy becsülik, hogy a szerződés felmondása miatt várható bírság a teljes összeg húsz százalékát teheti ki.

A tárcavezető kiemelte: a Boxereknek egy közepes méretű zászlóalj harccsoport gerincét kellett volna alkotniuk, ezért a minisztérium most azt a feladatot kapta, hogy az év végéig találjon alternatív megoldást.

Az elmúlt hónapokban a szlovén lapok már írtak arról, hogy Ljubljana felmondja a szerződést. A Delo arról számolt be, hogy alternatívaként a lengyel gyártmányú Rosomak páncélozott járművek jöhetnek szóba.

Szlovénia jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) egy százalékát fordítja védelmi kiadásokra, ez egyike a legalacsonyabb értéknek a NATO-tagállamok között. Az elmúlt tíz évben a gazdasági válság és megszorítások miatt Ljubljana 40 százalékkal csökkentette a védelmi büdzsét.

A NATO-tagállamok 2014 szeptemberében vállaltak kötelezettséget arra, hogy a GDP két százalékát védelmi kiadásokra, azon belül 20 százalékot haderőfejlesztésre fordítanak.