Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szó sincs technikai problémákról!”

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 25. 7:44

Az orosz haditengerészet cáfolta azokat a médiában megjelent híreszteléseket, miszerint a Balti-tengeri Flotta rakétahordozó fregattja – a Neustrashimy – technikai problémákkal küzdene.

A haditengerészet szóvivője elmondta, hogy semmi alapja nincs a rosszindulatú pletykának, mellyel degradálni szeretnék a hadihajó és személyzetének teljesítményét. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a szóban forgó fregatt tiszteletet érdemel, hiszen a Neustrashimy volt az első orosz hajó, ami biztonsági feladatkört látott el az Ádeni-öbölben, a szomáliai kalózok elleni védekezésben pedig kiemelkedő szerepet vállalt.

A Neustrashimy szomáliai feladatát e hónap elején – az előzetes tervek szerint – az Admiral Vinogradov romboló vette át. Mint arról már többször is beszámoltunk, a szomáliai kalózok garázdálkodása egyre nagyobb teret hódít. 2008-ban több mint 110 hajót támadtak meg, és közel 815 főt ejtettek túszul. A kalózok elleni küzdelemben már 10 ország 20 hadihajója is segédkezik, többek között az orosz haditengerészet egységei is.