Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálatra készen!

Szöveg: Markovits Szilvia főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. február 9. 11:32

Sikeres gépjárműbaleseti helyszínelő vizsgát tett Dunakeszin a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Ezred (MH KRE) tizenhárom katonája, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban.

8

A baleseti helyszínelő szolgálatot ellátó állomány képzése elengedhetetlen, tekintettel arra, hogy minden honvédségi gépjárművet érintő – személyi sérüléssel nem járó - balesetet a katonai rendészek helyszínelnek. A négyhetes tanfolyam alatt elméleti ismereteket és gyakorlati feladatokat egyaránt elsajátított az állomány.

A vizsganapon előre beállított baleseti szituációban kellett számot adniuk a megszerzett tudásukról. A gépjárművekkel elszenvedett, vagy okozott balesetek helyszínelése lépésről-lépésre épül fel, egy előírt eljárásrendet követve. A vizsga alatt a vizsgáztatók ügyeltek arra, hogy a lépések sorrendje ne legyen felcserélve.

9

Egyik ilyen speciális szabály például, ha civil állampolgár is érintett a balesetben, hogy előbb hozzá kell odamenni, tisztázni a helyzetet, ezután következhet a rögzítési pontok felvétele, mérése, majd a körülményeket feltáró nyomok felderítése és megjelölése. A katonáknak tudniuk kell azt is, hogy mikor kell krétát, vagy épp festékszóró spray-t használni egy nyom kiemeléséhez, de ismerniük kell a helyszín és a sérült járművek, eszközök megvizsgálásának folyamatát is. A gyakorlati részt követően általános katonai rendészeti ismeretekből vizsgáztak a jelenlévők.

A tanfolyam zárásaként a résztvevők ünnepélyes keretek között vehették át a képesítést igazoló bizonyítványokat. Bódi Gergő főtörzsőrmester és Sándor Roland Zsolt főtörzsőrmester a tanfolyamon mutatott kiemelkedő helytállásukért és kiváló vizsgaeredményükért külön elismerésben részesültek, amelyet Bendik Szabolcs alezredes, az MH KRE parancsnokhelyettese adta át.