Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szupertankokat fejlesztenek az oroszok?

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 20. 9:23

Az orosz média (ami az utóbbi időben kormányzati megfigyelés alatt áll) folyamatosan egy új fejlesztésű „szuper-tankról” közöl információkat. Pontos részletek még nem láttak napvilágot, viszont csak szuperlatívuszokban beszélnek az új harci járműről. Szóba került az uralvagonzavodi gyár neve is (mint lehetséges építő), amely az új T-95-ös tankot fejleszti.

Annyi információ azonban már kiszivárgott a nagy titokkal övezett tankról, hogy akár 60 km/órás sebességgel is képes közlekedni, továbbá olyan belső kialakítással rendelkezik, amelyben a személyzet akár 24 órán keresztül is tartózkodhat. További egyedülálló képessége, hogy alkalmas lesz minden ellenséges harci jármű elpusztítására, miközben a szuper-tank szinte elpusztíthatatlan lesz.

Oroszország jelenlegi legmodernebb tankja a T-90, melyből körülbelül 300 teljesít szolgálatot. A T-90, a T-72-es korszerűsített változata (korszerűbb toronnyal és felszerelésekkel látták el). Eredetileg a T-80-ast szánták a T-72-es utódjának, ez azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hasonlóan a korábbi T-62-hez és T-64-hez. Paramétereit tekintve a T-90 súlya 47 tonna, hossza 7 méter, szélessége 3.3 méter, magassága pedig 2.3 méter. Képzett személyzettel a T-90-nek nincs sok ellenfele. 

A fennmaradó 20.000 tank T-72-es és T-80-as típusokból áll, ezek azonban könnyű célpontot jelentenek a nyugati harci járműveknek (M-1, Leopard, Challenger, Leclerc). Oroszország tervei szerint 2025-re szeretné lecserélni T-72-es, illetve T-80-as tankjait T-90-re és T-95-re. Idővel pedig a T-95-ös válthatja fel a mostani T-90-eseket. Ez azonban még csak terv, viszont ha hinni lehet a kiszivárgott információknak, 5-10 év múlva új harci járművel rukkolnak elő az oroszok.