Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos katonákat képeznek Szolnokon

Szöveg: Tóth Ágnes Magdolna tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 3. 7:03

Június utolsó hétvégéjén húsz önkéntes területvédelmi tartalékos katona kiképzése folytatódott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

önkéntesek_Szolnok (1)

Vári Tibor önkéntes műveleti tartalékos zászlós, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóaljának kiképzője elmondta: a felkészítés egymásra épülő modulrendszerből áll, jelenleg az ötödik modulnál tartanak az önkéntes tartalékos katonák.

„A hétvégi kiképzésen a foglalkozások között szerepelt testnevelés, alaki foglalkozás, egészségügyi ismeretek, logisztikai alapismeretek, jog, hadijog, területvédelmi ismeretek és általános harcászat. Ezek azok az alapismeretek, amelyek az önkéntes tartalékos katonák képességeit erősítik és az egymásra épülő modulok elsajátítása fogja adni azt a tudást, amivel az alapszintű katonai feladatokat végre tudják majd hajtani” – mondta el a kiképző.

önkéntesek_Szolnok (3)

„Fontos a személyes példamutatás, a szakmaiság és hogy az az ismeret, amiből ízelítőt kapnak, érdekes és befogadható legyen” - tette hozzá Vári zászlós, akinek személyes tapasztalata az, hogy a tartalékos katonáknak óriási a lelkesedésük és nagyon fegyelmezettek. Az elsajátított ismeretekből nagyon sok mindent át tudnak emelni a civil életbe is, kiemelten az egészségügyi ismereteket, az alakiságot, a belső fegyelem elsajátítását, a szabálykövetést, valamint a bajtársiasságot. A rendszer jól felépített és képes arra, hogy a fiatalok érdeklődését is felkeltse a katonai pálya iránt, valamint életpályamodellként működjön.

önkéntesek_Szolnok (2)