Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán nem tart amerikai csapástól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. április 28. 6:13

Az Egyesült Államok iraki és afganisztáni gondjai, valamint belső nehézségei valószínűtlenné teszik, hogy az amerikaiak megtámadják Iránt – vélekedett vasárnap az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Mohammad Ali Hoszeini nem tért ki arra teheráni sajtóértekezletén, hogy milyen belső nehézségekre gondol, de megfigyelők szerint feltehetőleg George Bush amerikai elnök kormányának közvélemény-kutatási eredményekben is megmutatkozó népszerűtlenségére és az amerikai gazdaság problémáira célzott.

Feszült a viszony Washington és Teherán között Irán nukleáris programja miatt, és arról is heves vita folyik köztük, ki a felelős az iraki erőszakért. Washingtonban iráni beavatkozásnak tulajdonítják a nem szűnő erőszakcselekményeket, Teherán viszont az amerikai katonák iraki jelenlétében látja az arab országban dúló erőszak fő okát.

A feszültségek láttán egyes elemzők nem zárják ki, hogy az Egyesült Államok valamilyen katonai akciót tervez Irán ellen.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter azt mondta egy múlt heti nyilatkozatában, hogy számos szempontból katasztrofális lenne egy Irán elleni háború, mégsem szabad kizárni a katonai opciót, mert a teheráni rendszer destabilizálja a térséget, és atomfegyver megszerzésére törekszik.