Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorelhárítás delfinekkel

Szöveg: hetek.hu/honvedelem.hu |  2008. április 21. 14:54

Több mint 100 delfint és fókát képeznek az Egyesült Államok-beli San Diego-öbölben, hogy az embereket védelmezzék a terror elleni háborúban.

Ez a program 50 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a haditengerészet elkezdte a delfinek hihetetlen úszótudományát tanulmányozni. Egy tanulmány bizonyította, hogy a delfinek olyan képességekkel rendelkeznek, melyek ideálisak a hadsereg számára is. A biológiai hangradar áll a lista legtetején.

A haditengerészet rájött, hogy a delfinek biológiai hangradarja kiemelkedően alkalmassá teszi őket a tengeri aknák megtalálására. Ezek kifinomult víz alatti fegyverek, amelyeket arra terveztek, hogy hajókat süllyesszenek el vagy végezzenek az ellenséggel.

A delfin egy jelzőt helyez el az akna mellé, hogy a hajók elkerülhessék azt. A tengeri aknákat úgy tervezték, hogy a nekiütköző állatoktól ne robbanjanak fel. A fókák szintén olyan érzékekkel rendelkeznek, melyek meghaladják az emberek képességeit.

Kiváló látásuk és igen érzékeny hallásuk segítségével sötét vagy mély vízben is megtalálnak bizonyos tárgyakat – hasonlóan a delfinekhez, melyek a bioszonárjukkal teszik ugyanezt. A fókák azonban nem dolgoznak az aknák közelében. A haditengerészet pilótáit segítik a tanulóaknák ledobásában.

Ezen kívül a fókák jelzőeszközöket tudnak a célpontokhoz kötni, hogy utána az óceán fenekén könnyen fel lehessen azokat fedezni. Ezek a tevékenységek rengeteg merüléssel járnak. A delfinek és a fókák ebben is jobbak, mint az emberek. Ezek a vízi emlősök képesek többször egymás után is a mélybe merülni, és nem kapnak keszonbetegséget, mint az emberek.

A delfineket és fókákat arra is betanították, hogy védjék a kikötőket azáltal, hogy észreveszik az engedély nélkül arra úszókat vagy búvárkodókat.

Mivel a delfinek és a fókák nagyon gyorsan mozognak a vízben, a gyanús személyeket még az előtt meg tudják jelölni, hogy rájöttek volna, mi is történt.