Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrortámadás Bécsben

2020. november 3. 8:20

Terrortámadás történt Bécs belvárosában november 2-án, hétfőn este. A terroristák több helyszínen is tüzet nyitottak. A belügyminiszter szerint a lövöldözésben többen életüket vesztették, és nagyon sok a sebesült.

Három ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte kedd reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány. Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost.

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” – jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a lelőtt merénylőn nem robbanóöv volt, hanem csak az utánzata. Évtizedek óta nem tapasztalt ilyen nehéz éjszakát a bécsi rendőrség – mondta a belügyminiszter. 

A közmédia bécsi tudósítója elmondta, hogy a lezárások továbbra is életben vannak Bécs belvárosban. Az első kerületet hermetikusan lezárták. A sérültek ellátása a belvárosban felállított triázs sátorokban zajlik. A belügyminiszter arra kérte a helyieket, hogy ne küldjék iskolába gyerekeiket, továbbá azt is, hogy maradjanak otthon, hogy ezzel is segítsék a nyomozást.

A bécsi támadás után aktiválták a terrorelhárító erőket. A hadsereg egységei megszállták az osztrák fővárost, és a különleges erők (Jagdkommando) is rendelkezésre állnak a terrorizmus elleni küzdelem támogatására - közölte a belügyminisztérium hétfő este. „Fontos, hogy minden rendelkezésre álló erőt bevessünk a nyugalom fenntarthatása érdekében. A szövetségi kormány ezért azonnali hatállyal aktiválta az osztrák fegyveres erők különleges egységeit” – írta a Kurier hírportál.