Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az emberi életnél nincsen értékesebb”

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2020. november 3. 9:31

Az oklevelek átadásával ért véget az MH Béketámogató Kiképző Központ szervezésében immár tizenkettedik alkalommal tartott Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyam (Hostile Environment Awareness Training – HEAT). Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság másodszor „delegálta” munkatársait, akik október 25-én érkeztek meg egyhetes felkészítésük helyszínére, Táborfalvára.

HEAT_zárás_MH_BTKK (1)

Ez idő alatt a hallgatók elsajátították az angol nyelvű rádiós hírváltás szabályait, az improvizált robbanóeszközök, aknák elleni védelem, valamint a személyi kimentés-kimenekítés alapjait. Megtanulták a térkép és a GPS használatát, illetve felfrissítették egészségügyi ismereteiket, majd a valósághű szituációkban is helytállva át kellett jutniuk legális és illegális ellenőrző ponton, továbbá a fiktív válságövezetben tárgyalásokat kellett lebonyolítaniuk a helyi településvezetővel, egyházi vezetővel, valamint orvossal.

A tanfolyam résztvevőit Szolnokra érve - a Magyar Honvédség parancsnoka képviseletében - Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, valamint Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka köszöntötte október 30-án.

HEAT_zárás_MH_BTKK (2)

Kiss Róbert ezredes beszédében kiemelte, hogy az államtitkárság újabb megkeresése igazolja, hogy ez a tanfolyam rendkívül hasznos lehet azoknak, akik veszélyes környezetben látják majd el feladataikat. „Meggyőződésem, annak ellenére, hogy a képzés ideje alatt olykor embert próbáló kihívásokkal szembesültek, a megszerzett ismereteket sikeresen tudják majd hasznosítani jövőbeni munkájuk során. Köszönöm, hogy odaadó munkájukkal és lelkes hozzáállásukkal elősegítették a sikeres végrehajtást" – fogalmazott a központparancsnok.

Azbej Tristan államtitkár – aki korábban maga is elvégezte a tanfolyamot – hangsúlyozta, hogy az emberi életnél nincsen értékesebb. „Ez nem csak azokra a veszélyhelyzetben élőkre vonatkozik, akiken segíteni akarunk, hanem gondolnunk kell önmagunkra is. Az egész képzés során azt érezni, hogy ez nem egy konzerv program, amit kinyitottak a számunkra, hanem egy rendkívül magas szakmai színvonalon végrehajtott, ránk szabott felkészítésen vehettünk részt mindannyian.”

A beszédek után Bozó Tibor vezérőrnagy és Kiss Róbert ezredes adta át az okleveleket a HEAT képzés elvégzőinek.

HEAT_zárás_MH_BTKK (4)

Az államtitkárság munkatársai egyúttal megtekintették az alakulat közelmúltban megnyitott „A Magyar Királyi Honvédség a II. világháborúban” című kiállítását is, amelynek apropóját a világégés befejezésének 75. évfordulója adja. Ladnai Bálint törzsőrmester, hagyományőrző elmondta, a tárlat igyekszik bemutatni az akkori katonák ruházatát, felszereléseit, fegyverzetét magángyűjtemények anyagain keresztül.

Címkéktanfolyam
Kapcsolódó cikkek