Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Köztisztviselők „veszélyes” környezetben

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 28. 19:33

Hogyan viselkedjenek a műveleti területen szolgáló civilek, ha váratlan helyzettel találják szemben magukat? A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyamán (Hostile Environment Awareness Training – HEAT) ezúttal az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság munkatársai vettek részt.

3

Azokon a műveleti területeken, ahol a Magyar Honvédség szolgálatot teljesít olyan civilek vagy civil szervezetek képviselői is jelen vannak, akik nincsenek felkészülve bizonyos problémákra és veszélyhelyzetekre. Bornemisza Géza törzszászlós, az MH BTKK vezénylőzászlósa érdeklődésünkre elmondta: a 2017-ben elindított hiánypótló és egyedülálló tanfolyam a fenti személyek számára biztosít olyan tudásanyagot, amely segítségével akár a legváratlanabb helyzeteket is hatékonyan tudják kezelni. „A cél az, hogy a résztvevőkben kialakuljon egyfajta önvédelmi mechanizmus, amely spontán, vagy erőszakos cselekményből keletkező veszélyhelyzet során segíti a túlélésüket, a környezetükben lévő, nem képzett személyek támogatását, a veszélyhelyzet negatív hatásainak, a mentális és fizikai sérülés lehetőségének csökkentését” - fogalmazott a tanfolyam igazgatója.

1

A felkészítés első napjaiban a tanfolyam résztvevői elméleti előadások során sajátították el az angol nyelvű rádiós hírváltás szabályait, az improvizált robbanóeszközök, aknák elleni védelem, valamint a személyi kimentés-kimenekítés alapjait. Megtanulták a térkép és a GPS használatát, valamint felfrissítették az újraélesztéssel, törésrögzítéssel, vérzéscsillapítással és a gépjárműből való kimentéssel kapcsolatos egészségügyi ismereteiket.

6

A tanfolyam komplex gyakorlati foglalkozással ér véget, amely során a hallgatóknak valósághű szituációkban kell helytállniuk: feladataik közé tartozik a menetek megszervezése és végrehajtása veszélyes terepszakaszon, valamint át kell jutniuk legális és illegális ellenőrző ponton is. A résztvevők begyakorolják, hogy mi a teendő közvetlen és közvetett fegyvertűz esetén, mit kell tenniük, ha egy társuk megsérül, merre érdemes menekülni és hogyan kell rádión keresztül segítséget kérni, valamint a fiktív válságövezetben tárgyalásokat lebonyolítani a helyi településvezetővel.

8

A hallgatók két csoportban, instruktorok felügyelete mellett végzik feladataikat, akik minden esemény után elemzik és értékelik a résztvevők teljesítményét, majd felvázolnak egyéb megvalósítási lehetőségeket. A tizenkettedik alkalommal megrendezett tanfolyamon résztvevő köztisztviselők a jövőben biztonsági szempontból kockázatosnak minősített külföldi helyszíneken láthatják majd el feladataikat.

A tanfolyam oklevelek átadásával zárul október 30-án, pénteken.

5
Címkéktanfolyam