Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszteket büntettek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 1. 10:00

Az izraeli hadsereg megbüntetett két magas rangú tisztet azért, mert engedélyezte fehér foszforlövedékek használatát tavaly a Gázai övezet ellen indított támadás során – írta hétfőn egy izraeli lap. A fehér foszfor bevetését a lakosság vagy lakott területek ellen tiltja a nemzetközi hadijog, vagyis ez háborús bűncselekménynek számít.

A Háárec beszámolója szerint a katonai vizsgálat megállapította: egy hadosztály- és egy dandárparancsnok emberi életeket veszélyeztetett azzal, hogy a rendkívül gyúlékony lőszerrel lőtték az ENSZ egyik segélyügynökségének létesítményét a Gázai övezetben.

Egyelőre nem tudni, hogy a fegyelmezés milyen büntetéssel jár. A hadsereg szóvivője hétfőn nem kívánta kommentálni az értesülést.

A Gázai övezetben végrehajtott hadműveletekben valószínűleg nem csak egy alkalommal használtak fehér foszfort.

A Háárec szerint az ezzel kapcsolatos állítások szerepeltek abban a válaszban, amelyet az izraeli kormány egy ENSZ-jelentésre adott a múlt héten. Ez utóbbi dokumentumban mind Izraelt, mind a Hamász palesztin iszlamista szervezetet háborús bűnök elkövetésével vádolták.

Az izraeli rendőrség egy évvel ezelőtt azt közölte, hogy a Hamász foszfortartalmú lövedéket lőtt ki izraeli területre, amely a Gázai övezet és Izrael határánál lévő Szderót közelében csapódott be.