Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több katonát is megöltek dzsihadisták Burkina Fasóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 25. 11:39

Legkevesebb 19 Burkina Fasó-i katona vesztette életét az ország északi részén dzsihadisták támadásában – közölte két biztonsági forrás.

A még hétfőn történt incidens során szélsőségesek rohamozták meg a kormányerők egyik támaszpontját az Oudalan tartományban található Tin-Akoff településen. Úgy tudni, több katonát még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Egy helyi tanácstag a tartományi székhelyen, Gorom-Goromban telefonon nyilatkozva arról számolt be, hogy civilek százai menekültek el hétfő óta Tin-Akoff térségéből. Mint mondta, a menekülők szerint a támadók felperzselték otthonaikat, és válogatás nélkül lövöldöztek civilekre, köztük nőkre, gyerekekre és idősekre. Hozzátette: számos elégett holttestet is láttak.

Kevesebb mint egy héten belül ez már a második véres támadás volt a hadsereg ellen. Alig száz kilométerre Tin-Akofftól pénteken 51 katonát öltek meg iszlamisták.

A 21 millió lakosú Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban.

Franciaország a Burkina Fasó-i katonai vezetés kérésére felszámolta katonai jelenlétét a nyugat-afrikai országban, korábban pedig kivonta katonai kontingensét a szomszédos Maliból is, sokak szerint biztonsági vákuumot idézve elő.