Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a békéhez erő kell, az erőhöz pedig modern, ütőképes hadsereg

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szakál Szebáld, Kormány Gábor |  2023. február 25. 15:31

Százhatvanöt, a harmadik Egységes Alapkiképzési Programban részt vevő katona tett esküt Szentendrén, a Görgey Artúr laktanyában, február 25-én, szombaton. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: a frissen avatottaktól azt várja, hogy legyenek méltók arra, hogy a hazát szolgálják; a békét védik és a biztonságot garantálják. Az eseményen részt vett Novák Katalin államfő, aki az esküt tevő férjét, Veres Istvánt kísérte el.

„Az igazi dolgok mindig egyszerűek. A katonák jól tudják ezt. Nincs mellébeszélés, nincs maszatolás, nincs egyrészt-másrészt. Mert a rend az parancs, a hűség törvény, a haza szerelem” – ezekkel a szavakkal méltatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere azt a százhatvanöt katonát, akik a harmadik Egységes Alapkiképzési Program befejeztével tettek esküt a szentendrei Görgey Artúr laktanya udvarán. A tárcavezető hangsúlyozta: a katonának állók becsületre törő életet élnek, és azért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a honvédséghez, mert „tudják, hogy mit jelent az elhivatottság, mit kíván a kötelesség és mit vár el a haza.”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf idézte Bereményi Géza, Kossuth-díjas író, rendező „Petőfi halála” című, Cseh Tamás által megénekelt versdalát, amelyben a kétszáz éve született nagy magyar költő annak ellenére dönt úgy, hogy dicső hősként fejezi be az életét, hogy senki nem látja az 1848-49-es szabadságharc csataforgatagában. „És igen, szembe kell fordulni. Ezt kell tenni. És Petőfi nekiszegezi tekintetét a feléje döfő vashegyeknek, bár bátorságát senki nem látja. Az igazi dolgok mindig egyszerűek. Ha a nagy szavak leomlanak, mindent maguk alá temetnek és marad a pusztaság. Az üres tekintetek, az üres szavak. Vajon ma képesek lennénk-e szembefordulni, ha nem látja senki sem? Ha véget ért a történelem, ha semminek semmi értelme, ha nincs Isten és így nincs eskü sem, ha csak az én boldogsága számít, akkor aligha” – summázta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

02252023_KG_eskutetel_020

A tárcavezető emlékeztetett az orosz-ukrán háború kirobbanásának előző napi, egyéves évfordulójára, amelynek kapcsán arról beszélt, hogy ha eljön az a pillanat, amikor a hazánkat, a kultúránkat, a hagyományainkat, a családjainkat és főleg a jövőnket meg kell védeni, más nem fogja helyettünk megtenni. „Az a célunk, hogy megvédjük Magyarországot, hogy biztosítsuk minden magyar ember számára a legalapvetőbbet, a békét és a biztonságot. A háború kijózanít. Kérlelhetetlen kíméletlenséggel mutatja meg, hogy sem a béke, sem a biztonság nincs magától. Tenni kell érte és meg kell ezeket védeni. Ezért mondjuk azt, hogy a békéhez erő kell” – tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki az eskütétel napját újabb mérföldkőnek nevezte a magyar haderőfejlesztés történetében kiemelte: Magyarország egy eszközeiben modernné váló, a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes, elszánt haderőt fejleszt. A kiberküzdelem a virtuális térben folyamatos, ezért a fennállása 175. évfordulóját ünneplő Magyar Honvédségnek mindennél nagyobb szüksége van a digitális nemzedék „hazafias érzelmű, elszánt, tiszta gondolkodású” fiataljaira. „A váll nem arra való, hogy meglökjük, netán kilökjük a sorból a másikat, hanem vállat vállnak vetve segítjük egymást, dolgozunk és küzdünk egymásért. Jó ide tartozni. Az idetartozástól jobb emberek leszünk. A kiképzettség önbizalma, a közös törődések és veszélyek szülte barátságok, a seregben szerzett képességek és tudás egy életre elkísérnek minket, gazdagabbak leszünk. A laktanya kapuja nyitva áll, ebbe a közösségbe várjuk az önökhöz hasonló magyar fiatalokat” – erősítette meg a közelmúltban indult országos toborzókampány üzenetét.

A védelmi miniszter egyúttal kijelentette: a frissen avatottaktól azt várja, hogy legyenek méltók arra, hogy a hazát szolgálják; a békét védik és a biztonságot garantálják. „A miniszterelnök azt kérte, hogy bízzunk a legjobb kimenetben, de azért tartsuk szárazon a puskaport. Ehhez tartsuk magunkat. Ez a haza a mi hazánk, nincs másik!” – összegezte.

eskü_2

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is méltatta a felsorakozott tartalékosokat. Mint fogalmazott: bízik a Magyar Honvédséget választók összetartásában és abban, hogy az intézmény jó hírét szélesebb körben is elkezdik terjeszteni, ezáltal a társadalom minél nagyobb szeglete kezdi el visszanyerni a bizalmát a magyar katonában.

„Ha cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú. Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős, de mégse koszorú. Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi” – idézte Örkény István szavait beszéde elején a Honvéd Vezérkar főnöke.

„Remélem, hogy ez a bizonyos madzagból szőtt egyenruha, ami mindig összetartotta a Magyar Honvédséget, egy sokkal szélesebb körben is elkezdi megalkotni azt a bizonyos gyönyörű koszorút. A Magyar Honvédség és a magyar társadalom, a magyar emberek újra elkezdenek jobban bízni egymásban, hiszen a magyar katonának egyetlen célja van: szolgálni a hazát, megvédeni a magyar embereket” – összegezte dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

02252023_KG_eskutetel_026

Az eseményen jelen lévő Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az eskütételt követően átadta azokat a toborzóbuszokat, amelyek nagy mértékben elősegíthetik a katonai toborzási feladatokat. Az újonnan átadott járművek, amelyet Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka vett át, a katonai igazgatási és központi adatfeldolgozó szerv munkáját segítik a jövőben.

Novák Katalin államfő, akinek a férje, Veres István is a százhatvanöt esküt tevő között volt, újságírói kérdésre arról beszélt az eseményt követően, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló háború kapcsán igazán átérezhető, hogy milyen nagy szükség mutatkozik a magyar honvédek jelenlétére. „Számomra a mai eskütétel éppen erről szólt: itt hazájukat szerető és hazájukat akár az életük árán is megvédeni kész honvédek tettek esküt. Abban bízunk, hogy sokan fogják az önkéntes tartalékos szolgálatot választani a hagyományos hivatásuk mellett, hiszen ez is eszköz-lelehetőség arra, hogy akkor, ha baj van – ha tényleg fegyvert kell fogni –, akkor tudják, hogy miként tegyék ezt, és hogyan védjék meg a családjukat, a hazájukat és a magyar embereket” – nyilatkozta a köztársasági elnök.