Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz év után megoldódott a Winterberg-rejtély

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. május 8. 19:28

Egy közös német-francia kutatás is megerősítette, hogy megtalálták az úgynevezett Winterberg-alagutat, amelyben csaknem háromszáz német katona veszett oda az első világháborúban, amikor a franciák lerombolták az alagút mindkét bejáratát.

Az északkelet-franciaországi Aisne megyében, a Chemin des Dames (Hölgyek útja) nevű hegygerinc oldalában a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (VDK) folytatott kutatásokat a héten a francia hatóságok segítségével. Pénteki közleményük szerint a fúrások során sikerült azonosítani egy üreget, amely „csaknem bizonyosan” a tömegsírrá vált alagút részét képezi. Az üregbe bevezettek egy kamerát, de a rossz látási körülmények nem tették lehetővé a pontos képalkotást – közölték a szakemberek, akik szerint csak nehézgépekkel lehetne bejutni az „elfeledett tömegsírba”.

A hatósági kutatómunkára egy évvel azután került sor, hogy egy amatőr francia régész és fia tavaly felfedezte az „elfeledett tömegsírt” és háborús relikviákat, köztük egyenruhafoszlányokat, váll-lapokat, II. Vilmos császár arcképével díszített zsebtükröket hozott a felszínre.

Az e héten folytatott, hétfőtől csütörtökig tartó kutatásnak nem volt célja az alagútban meghalt katonák földi maradványainak kiemelése, az odaveszett katonák tömegsírját valószínűleg emlékhellyé alakítják – közölték.

A hegy alatt németek által fúrt alagútban a badeni 111. tartalékos gyalogezred 275 katonája rekedt benn, amikor a franciák 1917 tavaszán heves tüzérségi támadást intéztek az objektum ellen. A tüzérségi lövedékek berobbantották az alagútban lévő német lőszerraktárat, a járat összeomlott. A következő hat napban azok, akiket a robbanások nem öltek meg azonnal, megfulladtak az oxigénhiánytól, vagy öngyilkosok lettek. Mindössze két katonának sikerült kimenekülnie.

A háború után a hadviselő felek egyikét sem érdekelte különösebben a tömegsírrá vált alagút, annak egykori bejáratait benőtte a növényzet. Pierre Malinowski francia amatőr régész és fia hosszú kutatómunka eredményeként tavaly találta meg a „temetőt”, amelyet a hatóságok ezt követően is csak hosszas noszogatás hatására kezdtek el vizsgálni.

A beomlott alagutat az első világháború Pompejijeként is emlegetik.