Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint százmillió dollárért vásárol fegyvert Tajvan Washingtontól

2022. július 16. 16:14

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta, hogy Washington 108 millió dollár (mintegy 43 milliárd forint) értékben adjon el katonai felszerelést és technikai-logisztikai szolgáltatásokat Tajvannak.

Az ügyletről az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) tájékoztatott pénteken. Az amerikai védelmi minisztériumhoz tartozó DSCA elmondta, hogy az egyezség tankok és harci járművek alkatrészeire, valamint technikai-logisztikai támogatásra terjed ki. Az ügynökség pénteken értesítette a kongresszust a tervezett megállapodásról, amelynek az a célja, hogy hozzájáruljon a sziget katonai képességeinek fenntartásához – közölték.

A tajpeji védelmi minisztérium szombaton őszinte hálájának adott hangot, rámutatva, hogy a megállapodás egy hónapon belül megvalósulhat. A tárca közleményében hangsúlyozta: a növekvő kínai katonai fenyegetés árnyékában a felszerelések megfelelő karbantartása ugyanolyan fontos, mint az új fegyverek beszerzése.

A felszerelést Tajvan kérte amerikai képviseletén keresztül. Az Egyesült Államoknak csak nem hivatalos kapcsolatai vannak a szigettel. Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. Idén ez a negyedik hasonló megállapodás Washington és Tajpej között.

Az Egyesült Államok június 8-án engedélyezte, hogy Tajvan 120 millió dollár értékben hajóalkatrészeket vásároljon tőle. Washington egy 1979-es szerződés értelmében jogilag köteles támogatni a sziget védelmi képességeinek kiépítését.