Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország felderítő repülőgépeket bérel

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 19. 10:25

Törökország a közelmúltban indított el egy projektet, amelynek keretében öt darab Hawker King Air 350 típusú repülőgépet kíván bérelni. A repülőgépeket a török légierő hírszerző, légtér-felügyeleti és felderítő feladatokra kívánja alkalmazni mindaddig, amíg a Turkish Aerospace Industries (TAI) befejezi az Anka pilótanélküli repülőgép fejlesztését.

A szerződés ellenértéke mintegy 70 millió dollár a tervezett kétéves időtartamra. A kétmotoros gépeket egy magáncég fogja üzemeltetni, azonban a repüléseket a török légierő pilótái fogják végrehajtani rajtuk.

A tervek szerint a korábban utasszállító szerepben üzemelő King Air 350 gépek először egy javításon és modernizáción esnek át, majd felszerelik a feladatok ellátásához szükséges berendezésekkel, úgymint elektro-optikai / infravörös érzékelőkkel, adatátviteli (data link) berendezésekkel.

A repülőgépek bérlésének igénye, egy átmeneti képesség finanszírozása azok után merült fel, hogy a Törökország és Izrael között felmerült diplomáciai problémák miatt meghiúsult, hogy Ankara további, az Israel Aerospace Industries által gyártott Heron típusú pilótanélküli repülőgépeket szerezzen be.

A Turkish Aerospace Industries április elején kezdett tárgyalásokat a török védelmi minisztériummal 10 darab Anka pilótanélküli repülőgép szállításáról. Ezen szerződés részletei – az UAV-ok ára, a szállítás ütemezése – jelenleg nem ismertek. Az első Anka harci alkalmazási tesztjeire várhatóan júniusban kerülhet sor.

A török katonai vezetés véleménye szerint Törökországnak jelenleg nincs elegendő felderítő repülőgépe. Az öt darab, bérelt King Air 350-esnek kell ezt a hiányt – ha nem is véglegesen – betöltenie. A török légierő jelenleg 18 darab amerikai GNAT 750, egy MQ–1 Predator, négy MQ–9 Reaper, hat RQ–7 Shadow, valamint tíz izraeli Heron és három Aerostar típusú pilótanélküli repülőgépet üzemeltet.