Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább haladunk Szent István útján

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. augusztus 18. 14:55

Az államalapítás óta eltelt több mint ezer év méltán teheti büszkévé Magyarországot és a magyar embereket – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter augusztus 18-án, szerdán a fővárosban, a tárca központi ünnepségén.

LALA1576

A miniszter az augusztus 20-ai állami ünnep alkalmából, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott központi ünnepségen felidézte: Szent István rögös úton járt, de neki köszönhető a magyar állam és a magyarországi keresztény egyház alapjainak megteremtése. „Ha megnézzük, hogy a Kárpát-medencébe érkező népcsoportok közül melyek maradtak meg, akkor elmondhatjuk: államalapító királyunk nemcsak jó úton járt, hanem amit tett a magyarságért, arra büszkének kell lennünk” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, szintén büszkeséggel tartozunk elődeinknek, akik harcoltak a magyarság fennmaradásáért, akik életüket és vérüket áldozták az országért.

A tárcavezető Illyés Gyulát idézve – „A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol” – leszögezte: a magyar nemzet is ezeréves gyökerekkel rendelkezik, értékekkel, amiket elődeink alkottak és amelyeket minden viszonyok mellett védeni kell.

LALA1608

Benkő Tibor emlékeztetett: Szent István felismerte, hogy az addigi törzsi életmódból csak egyetlen kiút van, a római kereszténység felvétele, a történelem pedig később igazolta, hogy jól döntött. „A magyar kormány továbbra is azon az úton jár, amelyet első királyunk intelmeiben, parancsaiban megfogalmazott. Ezen az úton pedig egységre van szükség” – jelentette ki.

„A király azt hirdette, hogy az államiság mellett fontos az erős és ütőképes hadsereg kialakítása, amely képes megvédeni a kivívott eredményeket és a nemzetet” – mondta Benkő Tibor, aki hozzátette azt is, az államalapítást követő évszázadokban Magyarország számos alkalommal volt a kereszténység utolsó védőbástyája. „Most is azt várjuk katonáinktól, hogy tisztességesen, becsületesen, szorgalmasan szolgálják hazájukat, az országunkat, a magyar népet. Erről szóltak az elmúlt évtizedek, valamint az elmúlt másfél év, amikor a katonáknak a pandémiás helyzetben különböző feladatokban kellett helytállniuk” – tette hozzá.

Zárógondolatként a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: nagy feladat vár a Magyar Honvédségre, amelyekkel szembe kell nézni. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program pedig mindenkinek lehetőséget ad, hogy tudását, felkészültségét, tapasztalatát kamatoztatni tudja.

LALA1639

Az ünnepség végén dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese kitüntetéseket és elismeréseket adott át.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára és Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka.