Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább ostromol a szíriai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 6. 11:34

A szíriai hadsereg június 5-én, kedden elfoglalta a közép-szíriai Hama tartományban fekvő Kafr-Zita települést, Idlíb tartomány egyik településén pedig négy civil meghalt és többen súlyosan megsebesültek keddre virradóra katonák és lázadók közötti harcokban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

„Három napi tüzérségi tűz és harcok után a reguláris erők harckocsik és páncélozott csapatszállító járművek támogatásával megostromolták Kafr-Zitát" – közölte az OSDH.

A katonák heves lövöldözés közben házkutatásokba kezdtek, a lázadó harcosok visszavonultak. Ezután a rendszert támogató milicistákat szállító gépjárműkonvoj vonult be a városba. A „Sáskáknak" nevezett milicisták a harcok és a bombázások alatt a tulajdonosok távollétében házakat és boltokat fosztogatnak – közölte az OSDH.

Az éjszaka folyamán heves összecsapások voltak a lázadók és a hadsereg között több északnyugat-szíriai településen.

Keddre virradóra az északnyugati Idlíb tartomány több településen heves harcok folytak a kormányhadsereg és a lázadók között. Négy civil meghalt, többen súlyosan megsebesültek Kafr-Ueid településen „egy nagyszabású hadművelet" során.

A hadsereg tüzérséggel lőtte Homsz városát és az észak-szíriai Aleppó tartományban fekvő Bajanún települést.

Damaszkuszban, Deraában, Hamában, Idlíbben, Aleppóban és Rakkában ellenzéki aktivisták keddre virradó éjjel tüntetéseken követelték Bassár el-Aszad elnök távozását.

Az OSDH szerint az erőszakos cselekményeknek hétfőn 38 halottja volt, közöttük 19 civil.