Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is egymásra mutogatnak a felek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. október 28. 15:07

A hegyi-karabahi humanitárius tűzszünet megszegésével vádolta egymást Örményország és Azerbajdzsán hétfőre virradóan, nem sokkal a fegyvernyugvásra vonatkozó washingtoni bejelentést követően.

Az azerbajdzsáni külügyminisztérium szerint az örmény erők Terter városát és a környező településeket támadták, Hikmet Hajiyev azeri elnöki tanácsadó pedig a Twitter közösségi oldalon azzal vádolta Jerevánt, hogy a tűzszünetet csak ürügyül használja a csapatai átcsoportosítására. A tárca részéről hangsúlyozták: Baku betartotta az egyezséget.

Susan Sztepanján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője ugyancsak Twitteren viszont azeri ágyúzásról számolt be, Bakut vádolva azzal, hogy megszegte a fegyvernyugvást, amely helyi idő szerint reggel 8-kor lépett volna életbe.

A hegyi-karabahi régió védelmi minisztériuma szintén azeri támadásról számolt be, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a maguk részéről betartották a tűzszünetet.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma vasárnap jelentette be a humanitárius tűzszünetre vonatkozó döntést, azt követően, hogy a tárca vezetője, Mike Pompeo és Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes pénteken és szombaton Washingtonban külön tárgyalt az azeri, és külön az örmény külügyminiszterrel.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban a harcok szeptember 27-én újultak ki. Azerbajdzsánban és Örményországban hadiállapotot vezettek be, mozgósítást rendeltek el. Jereván és az egyes jelentések szerint Törökország támogatását élvező Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel kétszer is, október 10-től, majd október 17-től kezdődő humanitárius tűzszünetben állapodott meg a foglyok és a halottak kicserélése érdekében, de a fegyverek így sem hallgattak el.