Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németh Szilárd: a Magyar Honvédségnek is köszönhető, hogy Magyarország megnyerte az „első félidőt”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. október 28. 15:51

„A Magyar Honvédség teljes képességével áll a magyar emberek szolgálatában, akár békeidőben, akár a vírus okozta veszélyhelyzetben, akár egyéb konfliktus esetén. Mindig képes és mindig kész arra, hogy a magyar emberek biztonságát, szabadságát és hazánk függetlenségét óvja” - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes október 28-án, szerdán a soroksári Török Flóris Általános Iskolában, ahol az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái fertőtlenítést végeztek.

KISM4713

Németh Szilárd hangsúlyozta: a soroksári általános iskolában 5500 négyzetméternyi területet kellett fertőtleníteni. A fővárosi iskola mellett a Magyar Honvédség katonái közel 60 oktatási intézményben és több mint ezer idősotthonban fertőtlenítenek. A munkában 900 katona vesz részt, közöttük 300 önkéntes területvédelmi tartalékos. Őket külön képezték ki erre a feladatra, hiszen az alapkiképzés során ezt a vegyvédelmi képességet teljes egészében nem sajátítják el.

„2010-ben még csak tizenhét önkéntes katonája volt a Magyar Honvédségnek, most pedig 9000 ember közül lehetett választani, hogy a COVID-járvány okozta veszélyhelyzetben a katonáink részt tudjanak venni az ország minden területén az idősotthonok mentesítésében. Ez egy óriási feladat volt, de a Magyar Honvédség nem csak a fertőtlenítésben, hanem a határvédelemben, a kórházparancsnoki feladatokban, a létfontosságú állami vállalatok, illetve a kritikus infrastruktúra működtetésében is részt vett. Ennek is köszönhető volt, hogy Magyarország az első félidőt megnyerte” – mondta Németh Szilárd, hozzátéve, hogy a katonák fegyelmezett, összefogásra alapuló munkával dolgoztak, példát mutatva az embereknek.

KISM4728

A parlamenti államtitkár felhívta a figyelmet a járványvédelmi szabályok betartásának fontosságára, legyen szó akár a maszkhasználatról, a kézfertőtlenítéstől vagy a távolságtartásról, hiszen ezek segíthetnek abban, hogy az ország működőképes maradjon. Ehhez az is szükséges, hogy az emberek eljárjanak dolgozni, közlekedjenek és az iskolák a megszokott tanítási rend szerint működjenek - hangsúlyozta.

KISM4757

Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára elmondta: preventív intézkedésekkel védik az iskolákat és az óvodákat. Az őszi szünetet kihasználják a járványügyi védekezésre, emellett minden intézményt arra kértek, hogy végezzenek nagytakarítást ebben az időszakban. „Külön priorizáltuk azt az intézményi kört, ahol az elmúlt két hónapban az intézkedések ellenére többször vissza-visszatért a fertőződés. Ebben az 59 intézményben a Magyar Honvédség segítségét is kértük” – mondta.

Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka elmondta: a Török Flóris Általános Iskolában két fertőtlenítő raj, összesen 12 katonája dolgozott. Munkájuk során MOL Hygi Flow Rapid fertőtlenítőszert és ózongenerátort is használtak.

GALÉRIA