Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz és víz között – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. október 14. 10:56

Két veszélyes elemmel, a tűzzel és a vízzel is képesek megküzdeni az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred speciális tűzszerész-századának tagjai. A szakma kihívásairól és a csapatba kerülés feltételeiről Török László zászlóssal, rajparancsnokkal beszélgettünk.

Magyar_Honvéd_október_borító

Nincs kőbe vésett szabály arra, hogy előbb tűzszerész vagy búvár lehet-e valakiből. Még csak búvár előképzettségre sincs szükség bevonulás előtt, ám kétségtelenül hasznos, ha rendelkezik ilyennel a jelentkező. Általában először a tűzszerésztanfolyamot végzik el a jelöltek és utána válnak búvárrá, de néha ennek az ellenkezője is előfordul: például Török László zászlós előbb lett búvár, mint tűzszerész.

– Mindenképpen előny, ha ismeri a búvárkodás alapjait az, aki tűzszerészbúvár szeretne lenni. Ebben az esetben ugyanis az már nyilvánvaló, hogy az illető nem fél a víztől – mondja mosolyogva a rajparancsnok, majd hozzáteszi: búvár előképzettséggel is mindenképpen el kell végezni a katonai búvár alaptanfolyamot Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél. Ezt aztán persze még számos egyéb felkészítés követi.

A jelentkezésnél eleve kizáró ok, ha valaki nem tud úszni, de a jelölteket fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgálatoknak is alávetik. A búvároknak évente, míg a szárazföldi tűzszerészeknek kétévente ellenőrzik az egészségi alkalmasságát, tehát azt, hogy továbbra is megfelelnek-e a beosztás ellátásához szükséges szigorú feltételeknek. A civil életből érkezőkre előbb egy katonai alapkiképzés vár Szentendrén, ezt követi a tűzszerész-, illetve a búvártanfolyam.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 16-án megjelenő számában!