Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérek lesznek

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Kertész László, Hatházi Tamás |  2024. július 24. 9:07

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően technikai fejlettségét tekintve mintegy hetven évet lépett előre az időben a vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály. De ahhoz, hogy a tüzérség fejlesztése eredményes legyen, a most esküt tett katonák szolgálatára is szükség van. Erről beszélt Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár dandárparancsnoka július 23-án, Tatán, ahol az önjáró tüzérosztály leendő katonái tettek ünnepélyes katonai esküt.

„Köszönöm, hogy csatlakoztak a Magyar Honvédséghez, vállalták a kihívást. Köszönöm azt a teljesítményt is, amit az elmúlt hetekben nyújtottak, és mindenkinek gratulálok az alapkiképzés sikeres elvégzéséhez” – emelte ki a dandárparancsnok, majd a családtagoknak is megköszönte, hogy a katonáknak biztos „hátországot” teremtenek. „Fegyelmezettek, okosak, úgyhogy jó tüzérek lesznek” – szögezte le az esküt tettek további szolgálatával kapcsolatban Nónay Marcell hadnagy, a katonák tízhetes alapkiképzésének századparancsnoka, aki elmondta, a jó képességű csapatból nagyon sokan az elvárások felett teljesítettek.

20240723_esku_tata_HT-21

A leendő tüzérek között a három nő egyike a komáromi Ladányi Gréta, aki évek óta tervezte a bevonulást, de most lehetősége is nyílt rá, hogy a neki szimpatikus szakirányt válassza, ahol karrierlehetőséget is lát a maga számára. Varga Kevin Nógrád megyéből, Balassagyarmatról érkezett és az alapkiképzés alatt ő nyújtotta a legjobb teljesítményt. Az eltelt tíz hétről elmondta, hogy nem is gondolta, a csapat ennyire összekovácsolódik: „az egész társaság kivétel nélkül összetart”. Hozzátette, hogy alapkiképzésen fogott először fegyvert a kezében és a kiképzők szakértelmének és támogatásának, illetve a sok gyakorlásnak köszönheti, hogy megtanult a fegyverrel bánni.