Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérség által irányított mikro-robotok az afganisztáni fronton

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 19. 19:23

Afganisztánban a kanadai katonák mikro-robotrepülőgépeket (MUAV) használnak, de az amerikaiaktól eltérő módon. Az amerikaiak ugyanis a gyalogság vagy a speciális erők csapatainak segítségével irányítják a Raven típusú micro-UAV-ket, míg a kanadaiaknál a tüzérség felelős a MUAV rendszerek irányításáért. További különbség, hogy a Raven helyett az izraeli Skylark típust alkalmazzák.

Minden Skylark rendszer 3 darab 4.5 kilogrammos UAV-t és egy garnitúra szárazföldi irányító-felszerelést foglal magába. A Skylark, a többi micro-UAV-hez hasonlóan akkumulátorral működik, irányító-állomásától való hatótávolsága eléri a 10 kilométert, repülésenként pedig 90 percet képes a levegőben tölteni. A robotrepülőgépet éjjellátó vagy színes képet adó nappali kamerával is fel lehet szerelni.

A tüzérségi megfigyelő csapat normális esetben kapcsolatban áll minden repülőgéppel, ami légi felderítést biztosít a gyalogság számára. A kanadaiak tehát már egy bevált folyamat alapján hangolják össze a tüzérség és a gyalogság munkáját.