Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészbúvárok segítenek a Lánchíd felújítási munkálatainál

Szöveg: Balatoni Kitti |  2021. június 2. 11:52

A budapesti Széchenyi Lánchíd felújítási munkálatainak tűzszerész biztosítását végzik az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészbúvár katonái. Feladataik közé tartozik az esetlegesen előkerülő robbanótestek azonosítása, hatástalanítása és elszállítása. Eddigi munkájukról és az előkerült eszközökről Török László zászlóssal, az alakulat tűzszerészbúvár rajparancsnokával beszélgettünk.

Lánchíd_felújítása_robbanótestek (1)

Milyen feladatokat látnak el a tűzszerészbúvárok a Széchenyi Lánchíd felújítási munkálatainál?

A hídfelújítással kapcsolatos felületátvizsgálást végző búvárok munkáját biztosítjuk. Amennyiben olyan tárgyra lesznek figyelmesek, amely feltételezhetően robbanótest, akkor lemerülünk és megnézzük, hogy mit találtak. Ha valóban robbanótestről van szó, akkor azt tűzszerész járőrhajó segítségével kiemeljük.

Lánchíd_felújítása_robbanótestek (5)

Mi a talált robbanóeszközök további sorsa?

Miután kiemeltük, vízi úton elszállítjuk és megsemmisítjük őket az alakulat robbantási területén, Erdőkertesen. Ha találunk valamilyen eszközt, akkor annak mérete, az alkalmazottsági, illetve a veszélyességi foka határozza meg, hogy lezárjuk-e az adott területet, vagy adott esetben ki is kell ürítenünk azt.

Milyen eszközöket találtak eddig a munkálatok alatt?

Több második világháborús eszközt, egy Faustpatrone 2-es német kézi páncélelhárító lövedéket, három darab 42 M magyar kézigránátot, egy 203 milliméteres szovjet betonromboló gránátot, egy szovjet 122 milliméteres repesz-romboló gránátot és egy 45 milliméteres, szintén szovjet repesz gránátot emeltek ki ezidáig tűzszerészbúváraink. Mindezen kívül két ágyúgolyó is előkerült, az egyik már a felszínen van, a másik jelenleg még a mederben.

Mire kell különösen odafigyelni a tűzszerészbúvárok munkája során? Mik lehetnek az esetleges nehézségek?

Az ilyen jellegű munkáknál leginkább a körülmények nehezítik a feladatokat, például az alacsony látótávolság, illetve a vízsebesség. Az utóbbi időben a sok esőzés miatt viszonylag magas a vízállás, ami szintén megnehezíti a katonák munkáját.

Kapcsolódó cikkek