Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb európai érdeklődés a Super Tucano-ra

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. március 3. 15:53

A brazil Embraer repülőgépgyártó vállalat a napokban Montenegróban mutatta be az EMB314 Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgépet.

super-tucano

A Super Tucano Podgorica Knjaz Danilo Nemzetközi Repülőterére érkezett a típus demonstrációs programjának részeként: a bemutatót megtekintette többek között Milutin Durović vezérkari főnök is. A közlemény szerint ez már nem az első alkalom, hogy a montenegrói pilóták kipróbálhatják a brazil típust, korábban erre 2020 októberében volt lehetőségük. Montenegro légierejében nincs kiképző, illetve harci repülőgép, ennek igénye már 2020-ban is felmerült: a védelmi miniszter már akkor úgy nyilatkozott, hogy a Super Tucano megfelelő választás lenne az ország számára.

A mostani bemutatkozás után szintén elismerően nyilatkoztak a brazil gyártó típusáról, melyet a kiképzés mellett hatékonyan tudnának alkalmazni harci feladatokra és a szárazföldi erők támogatására. A légierő flottájában korábban jelen voltak a Soko G-4 Super Galeb és az Utva 75 típusok, ezek nyugdíjazását követően viszont már csak forgószárnyas flottát üzemeltet a légierő. Az ország légterének védelmét a NATO tagállamok révén biztosítják.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika