Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb légtérellenőrző repülőgépet adott át a Saab

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. október 14. 20:49

A svéd Saab szeptember 30-án adta hírül, hogy átadták a második „GlobalEye” AEW&C korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgépet az Egyesült Arab Emirátusok légierejének.

20201014_globaleye

2015 novemberében, a Dubai AirShow során rendelte meg az Egyesült Arab Emirátusok a svéd cégtől a két darab repülőgépet. Az akkori elnevezése még SRSS (Swing Role Surveillance System) volt, a két Bombardier Global 6000 repülőgép átalakítása és felszerelése a szükséges eszközökkel 1,27 milliárd dollárba került – később még egy gépet rendeltek 233 millió dollárért. Az arab ország 2019-ben a Dubai Airshow-n újabb két gépre adott le igényt a Saab-nak, de ez a szerződés még függőben van.

Az első gépet 2020 áprilisában adták át a megrendelőnek, a második átadása pedig öt hónappal hamarabb történt, mint ahogy azt a szerződésben rögzítették.

A GlobalEye a Saab által eddig kifejlesztett AWACS-rendszerek továbbfejlesztése. A repülőgépet új törzs alatti „Erieye ER″ S-sávú radarral szerelték fel, amely aktív antennarendszerrel, elektronikus letapogatással és a legmodernebb gallium-nitrid (GaN) alapú technológiával gyártott berendezésekkel rendelkezik.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika