Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb UAV századot állít fel az izraeli légierő

Szöveg: Háború Művészete |  2011. január 30. 14:39

Az izraeli légierő a napokban jelentette be, hogy a közeljövőben újabb pilóta nélküli repülőgép (UAV) századot állítanak fel, mellyel felderítő, illetve hírszerző képességüket kívánják erősíteni. Az új robotrepülőgép század – melynek lehetséges helyszínéről egyelőre nem közöltek bővebb információkat – az Israel Aerospace Industries által gyártott Heron típust fogja üzemeltetni.

A Heron egyhuzamban képes akár két napot is eltölteni a levegőben, összehasonlításképpen az izraeli légierő által szintén üzemeltetett Searcher Mk II. robotrepülőgép ezen paramétere mindösszesen 12 óra. Az 1200 kilogrammos Heron hasznos tehersúlya 250 kg, szárnyfesztávolsága 16,6 méter, képes több mint 9100 méteres magasságban is repülni, továbbá minden időjárási körülmények között üzemeltethető, nappal és éjjel egyaránt.

Az izraeli légierő korábban felállított UAV századában a világ egyik legnagyobb pilóta nélküli repülőgépe, a Heron TP üzemel, melynek szárnyfesztávolsága 26 méter. Az elmúlt években a robotrepülőgépek szerepe kulcsfontosságúvá vált Izrael számára, főként Libanonban és a gázai övezetben, a légierő összes repülőgépét tekintve az UAV-k gyűjtötték össze a repült órák egynegyed részét.