Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra lovassági kiképzést tartottak

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy, Hornyák Gábor | Fotó: Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület |  2022. június 24. 9:32

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, – a Honvédelmi Minisztérium támogatásával és a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesülettel együttműködő hagyományőrző csapatok bevonásával – újra megtartotta lovassági kiképzését az Őrségben, Csöde településen, június 17-19. között.

Lovassági kiképzés (13)

A kiképzésen az Osztrák-Magyar Monarchia közös huszárezredeit megjelenítő katonai hagyományőrzők vettek részt. Minden „ezred” egy-egy, négytagú járőrt delegált.

A felkészítés első napján a csapatok részletes tájékoztatást kaptak a járőrfeladatról, valamint térképen is megismerhették a bejárandó területet. Az útvonalon két figyelőőrs és egy ezredtörzs figyelőállás megközelítése volt a feladat, amely során az esetleges ellenséges mozgásra is fel kellett készülni. Jó szolgálatot tett a térkép, az iránytű, a távcső és az óra. Figyelniük kellett az időt, a leküzdendő távot és az előre nem látható helyzeteket is.

Lovassági kiképzés (2)

A járőrök másnap reggel fél órás különbséggel indultak el a feladat elvégzésére. Az elmúlt év tapasztalatai alapján mindenki tudta, hogy nem egyszerű, és mindenképp kihívásokkal teli 20-25 kilométer vár rájuk. Nem is kellett csalódniuk… A feladat végrehajtás során szükségük volt térképismeretükre, a tájoló használatára, a terep megfigyelésére és a váratlan helyzetek megoldására is. Minden járőr észlelte az ellenség jelenlétét a kijelölt útvonalon. A megtett táv során mindhárom járőrmódban szükség volt haladni, beosztani azok mértékét és idejét. A résztvevő csapatok sikeresen teljesítették a feladatot, a kiértékelés, a tapasztalatok levonása a szombat esti vacsorával egybe kötve történt meg.

A kiképzés másik fontos eleme volt a szakaszkötelékben történő lovas alaki mozgás. Az Osztrák-Magyar Monarchia lovassági módszertani szabályzatán alapuló elemek bemutatása a gyakorlatban nem egyszerű, és magas elvárást támaszt a lóval és lovassal szemben egyaránt. A szakaszkötelékben történő mozgások gyakorlása állandó és folyamatosan visszatérő eleme a kiképzésnek, csak a rendszeres végrehajtás teszi lehetővé, hogy közös megmozdulások során az egységes és fegyelmezett végrehajtás megvalósulhasson.

Lovassági kiképzés (5)

A három nap során a fegyverhasználat elemei is terítékre kerültek. A kialakított pályán a huszárok a szúrást, a vágást és az ugratást gyakorolhatták. Alapvetően egyénileg kellett leküzdeni az akadályokat, de a vonalban történő, több huszár általi együttes feladatvégrehajtás is része volt a kiképzésnek.

A következő kiképzést a tervek szerint október elején tartják. A feladat továbbra is adott: pontosan, a korszaknak minél inkább megfelelve, gyakorlatban megélni és bemutatni a magyar lovas katonai múltat.