Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajna modernizálja az egyiptomi Topasokat

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. július 19. 15:47

Az egyiptomi védelmi minisztériumnak szándékában áll szerződést kötni Ukrajnával, a hadsereg állományában található, lengyel-csehszlovák fejlesztésű, OT-62 Topas típusú, lánctalpas, páncélozott szállító harcjárművek modernizálására. Az egyiptomi katonai vezetés a későbbiekben több korszerűsített változat tesztelését kívánja végrehajtani.

Információk szerint a modernizáció egyik elemeként a páncélozott szállító harcjárművekben lecserélik az eddig alkalmazott 300 LE-s, PV-6 típusú, hathengeres motorokat 400 LE-s, ZTD-2 típusú motorokra. A cserének köszönhetően az egy tonnára eső lóerők száma 20-ról – 28-ra nő, aminek következményeképpen a harcjármű maximális sebessége eléri a 62 km/h-t.

A korszerűsíteni kívánt Topasok száma egyelőre nem ismert, a program várható időtartama öt év.

Napjainkban az egyiptomi hadsereg technikai állományában mintegy 500 OT-62 és BTR-50PK típusú páncélozott harcjármű található. Ez utóbbi alapjain került kifejlesztésre a Topas. A korszerűsítés a tervek szerint érinti a harcjármű információs és védelmi rendszereit, valamint a fegyverzetet.

Az OT-62-t Lengyelország és Csehszlovákia közösen fejlesztette ki az 1970-es évek elején. Egyiptom mellett Lengyelország, India, Irak és Izrael hadseregének állományában is megtalálható a típus. A 13 tonnás, 500 km hatótávolságú Topas 16 felfegyverzett katona szállítására alkalmas. A kétéltű harcjármű a vízben 11 km/h-s sebesség elérésére képes.